Torra insisteix en l'ultimàtum a Pedro Sánchez

Iceta recorda que l'independentisme ha perdut la majoria i titla “d’error” aprofundir en la dinàmica del “tot o res”.

Torra ha defensat que la Generalitat de Catalunya governa per a tots, independentistes o no. Efe
Torra ha defensat que la Generalitat de Catalunya governa per a tots, independentistes o no. Efe

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, s'ha reafirmat en l'ultimàtum, de fa un mes, que va llançar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè oferira un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

En la sessió de control al govern català en el Parlament, Torra ha explicat que “no hem rebut cap resposta a les peticions que hem fet”. Així mateix, ha assegurat que el crèdit de Sánchez s'ha acabat i que necessiten “una oferta ja damunt de la taula”.

Torra també ha defensat que la Generalitat de Catalunya governa per a tots, independentistes o no, però ha afirmat que l'autodeterminació i la situació dels presos sobiranistes és la seua prioritat en aquest mandat. “Tinc pressa per a traure els presos polítics de les presons”, ha destacat. També ha reclamat que els polítics que se’n van anar a l'estranger puguen tornar sense represàlies.

D’altra banda, el president ha reconegut que li “dol” el que ha passat aquests dies a la cambra catalana, amb el xoc entre els socis de govern pel vot delegat dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem. Davant d’aquest escenari de fractura independentista, Torra ha cridat a "recuperar l'esperit de l'1-O", que va ser "elèctric" i que "ens va mobilitzar a tots" per a "véncer l'impossible", un esperit, ha dit, "de defensa, de desobediència, de resistència i de victòria".

Iceta aposta pel diàleg

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha recordat a Torra que l'independentisme ha perdut la majoria en el Parlament català, i ha asseverat que, davant d’aquest escenari, és un error aprofundir en la dinàmica del “tot o res”. Així mateix, ha insistit que la Generalitat de Catalunya ha de començar per situar sempre les institucions en la legalitat si vol una solució.

Iceta li ha recordat que el govern català es va comprometre a crear, abans de l'estiu, un espai de diàleg entre els partits per a abordar solucions, i ha lamentat que l'única cosa que està fent és "aguantar" com pot fins a les sentències del judici sobre el procés sobiranista per a després convocar eleccions.

Torra ha promés no abandonar la bandera del diàleg, però ha assegurat que no pot renunciar a la independència i que el govern espanyol no té aquesta actitud dialogant, sinó que és pura "retòrica".

El PP demana una moció a Torra

El president del PP, Pablo Casado, ha demanat a Ciutadans que presente una moció de censura per a desallotjar Torra de la Generalitat de Catalunya després que l'independentisme haja perdut la majoria al Parlament català per la ruptura entre ERC i JxCat.

No obstant això, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha descartat promoure una moció perquè "els números no ixen", però ha assegurat que continuaran liderant l'oposició amb els seues 37 diputats.

També et pot interessar

stats