Torra insisteix en l'autodeterminació i demana als comuns que donen suport a la resolució

L'Ajuntament de Barcelona ha xifrat en 3,1 milions els danys pels aldarulls per la sentència del ‘procés’.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la seua intervenció en el ple de la cambra catalana
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durant la seua intervenció en el ple de la cambra catalana / Andreu Dalmau (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha criticat aquest dimecres als comuns per demanar-li una vegada més la dimissió o sotmetre's a una qüestió de confiança, i els ha advertit: "Ja tenim la sentència. S'ha acabat el temps de l'equidistància. O estem amb els represaliats o amb els repressors".

Ho ha dit en la sessió de control al president en el ple del Parlament, en resposta a la presidenta de Catalunya en Comú-Podem a la cambra catalana, Jéssica Albiach, que li ha preguntat si insisteix en la "via unilateral" després que Torra llançara la proposta d'exercir l'autodeterminació en aquest mandat. Albiach li ha retret que continue insistint a "repetir els errors de 2017 deixant arrere mig Catalunya", amb la seua proposta de tornar a votar la independència de Catalunya en aquesta legislatura.

El president ha reiterat que aquesta és la proposta que farà en la taula de negociació de partits i entitats per a buscar una resposta institucional consensuada a la sentència de l'1-O. Segons ha subratllat, el primer pas del consens és la proposta de resolució impulsada per JxCat, ERC i la CUP que demana poder debatre sobre autodeterminació al Parlament, i ha demanat als comuns que hi donen suport. 

Cs, PSC i PPC demanen a la mesa que retire la moció d'autodeterminació

Davant aquesta proposta, Ciutadans, PSC i PPC han presentat una petició a la mesa del Parlament perquè "reconsidere" l'admissió a tràmit de la proposta de resolució que van pactar els grups independentistes com a resposta a la sentència del procés, que parla d'"autodeterminació", i la retire en entendre que infringeix resolucions del Tribunal Constitucional. 

Torra retrau a Sánchez "deixadesa de funcions" i li demana "visió d'estat"

D'altra banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha retret al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, la seua "deixadesa de funcions" amb Catalunya i li ha demanat "visió d'estat", perquè hauria de "començar a pensar en les pròximes generacions, no en les pròximes eleccions". Torra ha criticat que Sánchez no haja contestat a les seues cinc telefonades.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha demanat a Torra que no busque "excuses" i li ha indicat que el que ha de fer és reunir a tots els partits catalans. Per la seua banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, ha preguntat al president "quina relació té amb els comandos separatistes que han sembrat el caos a Catalunya".

També et pot interessar

stats