Torra exigeix la dimissió de Lesmes i demana a la fiscalia que rectifique les acusacions

El president de la Generalitat reitera que retira qualsevol suport als pressupostos del govern de Sánchez.

Quim Torra durant la seua compareixença a petició pròpia davant el ple del Parlament
Quim Torra durant la seua compareixença a petició pròpia davant el ple del Parlament / Alberto Estévez (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha demanat aquest dimecres la dimissió del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, pel "desprestigi de la justícia espanyola" que, segons Torra, s'ha visualitzat tant amb la polèmica de les hipoteques com amb els encausats sobiranistes.

El president ha demanat davant el ple del Parlament que la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat rectifiquen la petició de penes als dirigents independentistes en presó: "Estem a temps de rectificar. Han de fer-ho", ja que, ha afegit, "si s'ha rectificat la decisió del Suprem sobre l'impost de les hipoteques, també hauria de poder fer-ho en el cas dels líders sobiranistes processats".

Torra ha ha considerat també que la sentència d'aquest dimarts del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre Arnaldo Otegi (EH Bildu) és un altre exemple de la situació judicial a Espanya: "La injustícia espanyola de hui serà la condemna de la justícia europea demà".

Quim Torra ha apel·lat a la resta de partits de la cambra a defendre la llibertat dels presos sobiranistes: "la defensa dels drets, les llibertats i la justícia pren valor real quan es fa a favor dels teus adversaris. Els demane que deixen els equilibris, els eufemismes i les mitges paraules", ha resolt el president.

Torra confirma la retirada de qualsevol suport a Sánchez 

Quim Torra ha confirmat des de la cambra catalana que retira qualsevol suport al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de conéixer-se els escrits d'acusació de la Fiscalia i l'Advocacia General de l'Estat: "No aprovarem els pressupostos de Pedro Sánchez. No han posat cap solució damunt de la taula ni han pres cap decisió", ha remarcat.

El president de la Generalitat de Catalunya ha afirmat que els grups catalans en el Congrés, el PDeCAT i ERC, no es prestaran a negociar els comptes perquè ha afirmat que mai "traficaran amb la democràcia ni amb la dignitat".

El president català ha insistit que no acceptarà cap sentència que no siga la lliure absolució dels encausats sobiranistes i el retorn sense represàlies dels líders que estan en l'estranger i ha avisat: "Ho complirem fins a les últimes conseqüències".

Torra no ha explicat en què es concretarà la seua determinació de no acceptar la sentència, però sí que ha previst que hi haja una immensa indignació que ha demanat transformar en "energia positiva" amb l'esperit del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. 

També et pot interessar

stats