Torra estudia la reunió amb Sánchez però demana abordar "solucions polítiques a fons"

El govern espanyol assegura que no hi ha "censura prèvia" en la possible reunió amb el president català

Reunió de Quim Torra i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu
Reunió de Quim Torra i Pedro Sánchez en una imatge d'arxiu / Efe

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, no té previst reunir-se amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, si no és per a abordar també en aquesta trobada solucions polítiques “a fons a tots els temes”. El president català vol que damunt de la taula estiga també el referèndum d'autodeterminació, segons assenyalen els mitjans catalans. El goven de Catalunya estudia l'oferiment i assenyala que donara una resposta entre aquest divendres i dissabte. 

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha assegurat que no hi ha "cap delimitació" en els temes a tractar en una possible reunió del president de l'executiu, Pedro Sánchez, amb el president català, Quim Torra, el pròxim dia 21 a Barcelona. Celaá ha assegurat que "no hi ha censura prèvia".

La ministra s'ha referit d'aquesta manera a la possibilitat que Torra poguera parlar d'autodeterminació en aquesta trobada, i ha puntualitzat que, en tot cas, Sánchez parlarà sobre "la canalització del conflicte per a Catalunya, que no és més que diàleg dins de la Constitució”.

Una reunió entre dos presidents

Sobre la possibilitat que en aquesta trobada participen altres membres del govern espanyol o de la Generalitat Catalunya, Celaá ha manifestat que, en principi, el format que avalen és el d'una reunió solament "entre dos presidents", tot i que encara no hi ha cap disseny previst i les agendes estan obertes. 

Carta de Carmen Calvo

La vicepresidenta del govern central, Carmen Calvo, ha oferit formalment per carta al govern català una reunió entre el president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra. La data coincideix amb la celebració del Consell de Ministres a Barcelona el pròxim 21 de desembre.

En la carta, Calvo subratlla que es tracta d'una gran oportunitat per a demostrar-li a la ciutadania el compromís del govern amb “la cooperació i l'enteniment”, amb un “missatge nítid a favor de la convivència”.

Una trobada entre Sánchez i Torra que, segons la vicepresidenta del govern, és “convenient” i pot servir per a incidir en el “camí del diàleg constructiu” per a fonamentar la relació entre ambdós governs.

En la missiva enviada al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, Calvo també demana al govern català que col·labore en l'àmbit de les seues competències en l'organització de la reunió ministerial.

Arrimadas li diu a Sánchez que una carta no frenarà l'amenaça de Torra

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha advertit al president del govern, Pedro Sánchez, que amb una carta no frenarà "l'amenaça" del president català, Quim Torra, de recórrer a la via eslovena, la "via de la guerra", ha dit. Arrimadas li ha instat a aplicar el 155 abans que hi haja una "desgràcia".

Levy li demana a Sánchez que es deixe de "cartes d'amor" amb Torra i li exigisca lleialtat

La subsecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha instat el president del govern, Pedro Sánchez, a deixar-se de "cartes d'amor" amb el president català, Quim Torra, i a exigir-li "lleialtat institucional" i "no encoratjar la violència" dels "comandos" dels CDR.

Missiva a Colau

Igualment, Calvo ha remés una altra carta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en la qual informa formalment que la Llotja de Mar, a la zona portuària, és el lloc escollit pel govern central per fer la reunió. També agraeix la col·laboració que l'Ajuntament de Barcelona puga oferir per a la celebració del Consell de Ministres del pròxim 21 de desembre.

També et pot interessar

stats