Torra descarta ‘‘tornar arrere’’ després de la declaració d‘independència de Catalunya del 27-O

El president català diu que el seu govern no renuncia al dret a l‘autoderminació ni a instaurar una república.

El president Quim Torra, aquest dissabte
El president Quim Torra, aquest dissabte / Jordi Bedmar (EFE)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha admés que el primer any després de la Declaració Unilateral d‘Independència no ha transcorregut com ell volia a causa de ‘‘la maquinària repressiva’’ de l‘estat espanyol, però ha insistit que manté l‘objectiu d‘instaurar una república i que, des del seu govern, no renunciaran al dret a l‘autodeterminació de Catalunya. ‘‘Tornar arrere no és cap opció’’, ha assegurat.

Torra ha pronunciat aquest dissabte un discurs institucional que s‘ha anunciat per sorpresa aquest matí. Ara fa un any, el Parlament de Catalunya aprovava la Declaració Unilateral d‘Independència (DUI), tot i que no es va arribar a fer efectiva. 

Segons ha afirmat, el compromís amb la llibertat, els drets civils i la democràcia no seran mai moneda de canvi en cap negociació. A més, ha assegurat que no acceptarà una sentència condemnatòria contra els dirigents independentistes que seran jutjats pel Tribunal Suprem pel procés sobiranista, i ha reclamat que siguen absolts.

La CUP crida a la mobilització popular

La CUP ha tornat a reclamar que el poble català puga exercir el dret a l‘autodeterminació i ha qualificat el nou cicle que s‘ha obert des de la declaració d‘independència com una ‘‘estratègia de ruptura democràtica amb l‘estat’’. 

El partit independentista advoca perquè en els pròxims mesos es reprenga la voluntat manifestada en el referèndum de l‘1 d‘octubre de 2017 i, per a aconseguir-ho, fan una crida a l‘organització popular i a la mobilització. A més, han criticat el malbaratament que, al seu parer, ha dut a terme l‘executiu de Quim Torra del capital polític, la força i la legitimitat que es va demostrar el passat 1 d‘octubre. 

Òmnium Cultural demana unitat en l‘independentisme

Òmnium Cultural, per la seua banda, ha afirmat que la unitat dels partits sobiranistes ‘‘no pot esperar’’. En una carta signada pel president de l‘entitat, Jordi Cuixart, els vicepresidents Marcel Mauri, Marina Llansana i Joan Vallvé, i la junta directiva, han reclamat ‘‘generositat, rigor i sentit d‘estat’’ a totes les forces independentistes. 

En l‘aniversari de la DUI, Òmnium Cultural ha acusat l’estat espanyol de perpetrar un atac sense precedents contra les institucions pròpies mitjançant l‘aplicació il·legal de l'article 155 i que en cap moment ha demostrat una voluntat de negociació.

També et pot interessar

stats