Torra descarta negociar un nou estatut i demana a Sánchez un referèndum d’autodeterminació

Puigdemont llança un ultimàtum a l'estabilitat del govern central i el PDeCAT alerta que no votarà els pressupostos sense canvis amb els presos.

Quim Torra ha descartat la possibilitat de negociar amb l’executiu central un nou estatut d’autonomia, després d’haver participat en la iniciativa “Cims per la llibertat”
Quim Torra ha descartat la possibilitat de negociar amb l’executiu central un nou estatut d’autonomia, després d’haver participat en la iniciativa “Cims per la llibertat” / Andreu Dalmau (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha descartat la possibilitat de negociar amb l’executiu central un nou estatut d’autonomia. Considera aquest marc legal autonòmic “una etapa superada” i insta Pedro Sánchez a pactar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Així ho ha afirmat des del cim de Puigsacalm, a la Garrotxa, després d’haver participat en la iniciativa “Cims per la llibertat”, una ascensió simultània a 18 muntanyes de Catalunya i la Catalunya francesa en solidaritat amb els "presos polítics, exiliats i represaliats" sobiranistes.

"Els catalans votàrem en un referèndum d'autodeterminació l'1 d'octubre i declaràrem políticament la independència el 27 d'octubre. L'única cosa que pot canviar aquesta situació és un referèndum sobre la independència pactat i acordat", ha destacat Torra. 

Ultimàtum de Puigdemont

D'altra banda, l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha llançat un nou ultimàtum al president del govern central, Pedro Sánchez, durant un conferència a les illes Fèroe, a Dinamarca. Puigdemont li ha exigit diàleg per a solucionar la qüestió de l'independentisme perquè, segons les seues paraules, a Sánchez "se li esgota el temps". Li ha recordat el suport que ha rebut per part del seu partit per a governar, i amenaça amb llevar-li'l si no compleix amb les seues exigències. A més, demana una consulta que siga vinculant i estiga reconeguda internacionalment.    

El PDeCAT redobla les advertències a Sánchez

La direcció executiva del PDeCAT ha refermat hui el suport del partit a Puigdemont i al govern de Quim Torra davant de la "falsa normalitat" que l'executiu central "intenta vendre a l'opinió pública quan hi ha “presos polítics, exiliats, represaliats" i "persecució" a alcaldes sobiranistes.

En una reunió de treball la formació ha confirmat la seua posició distant respecte als pressupostos generals de l'Estat "si no hi ha moviments amb els presos polítics" i si el govern de Sánchez no es pren "seriosament el debat sobre el dret d'autodeterminació".

Tensions latents entre ERC i JxCat

També en clau catalana s’han tornat a evidenciar les diferències entre Esquerra Republicana (ERC) i JxCat (en què s’ha integrat el PDeCAT)  arran de la pèrdua de la majoria independentista al Parlament. 

El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha qualificat la situació de “putada” i ha assegurat que es resoldria “en un minut” si JxCat permetera que els diputats suspesos pel Tribunal Suprem pogueren votar. 

Aquesta setmana, els al·ludits, Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, es negaren a autoritzar que un membre del seu grup poguera votar per ells. Un fet que va provocar que els independentistes es quedaren en 65 vots i perderen votacions significatives.

Segons Sabrià, si el bloc independentista vol derrotar el jutge del Suprem Pablo Llarena, la fórmula efectiva és la dels seus diputats suspesos, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que a diferència dels del JxCat poden utilitzar el vot delegat malgrat estar en presó preventiva.

També et pot interessar

stats