Torra demana mesures cautelars al Suprem i es nega a acatar l’orde d’inhabilitació

La Generalitat de Catalunya considera que la Junta Electoral no té competències per a decidir sobre la pèrdua de condició d’un diputat del Parlament.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en una imatge d’arxiu
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en una imatge d’arxiu / Alejandro García (Efe)

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha presentat una petició de mesures cautelars davant el Tribunal Suprem en contra de la Junta Electoral Central (JEC) per l’orde d’inhabilitació. La portaveu de l’executiu català, Meritxell Budó, ha explicat que volen que el Suprem deixe en suspens l’orde que exigeix que Torra siga suspés com a diputat del parlament, requisit indispensable per a ser triat president.

La consellera de Presidència considera que la JEC “no té competències per a decidir sobre la pèrdua de condició d’un diputat” de la cambra autonòmica. A l’espera del desenllaç d’aquesta nova via judicial oberta, Budó ha deixat clar que “el govern català no acceptarà que Torra siga inhabilitat com a president ni com a diputat per la JEC”.

En aquest sentit, ha expressat el “compromís ferm” del govern català en el compliment de la resolució que el passat dia 4 de gener va aprovar el Parlament, un text que rebutja aquesta orde de la JEC i ratifica a Torra com a president de la Generalitat.

A més de les mesures cautelars, el president català té pendent recórrer davant del Suprem la sentència condemnatòria encara no ferma per desobediència, per no despenjar del balcó del Palau de la Generalitat la pancarta a favor dels “presos polítics i exiliats” dins del termini ordenat per la Junta Electoral.

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha assegurat que el govern es mou en l’escenari que el Tribunal Suprem done la raó Torra, en el recurs presentat per la inhabilitació. En tot cas, si el Suprem l’acaba inhabilitant, ha indicat que el Parlament de Catalunya “hauria de triar a un nou president”.

També et pot interessar

stats