Torra assegura que continua com a president de la Generalitat de Catalunya, a pesar de la inhabilitació de la JEC

L’organisme arbitral ha ordenat retirar-li la credencial de diputat i l’inhabilita com a president del govern de Catalunya.

Imatge de portada: Quim Torra en el missatge institucional de Cap d'Any

La Junta Electoral Central ha acordat aquest divendres ordenar que es retire a Quim Torra la credencial de diputat autonòmic, i ha resolt, a més, inhabilitar-lo durant any i mig per a l'exercici de càrrecs públics, per la qual cosa no podrà continuar com a president de la Generalitat de Catalunya.

L’organisme arbitral estima així el recurs presentat pel Partit Popular, i parcialment els interposats per Ciutadans i Vox, que demanaven la inhabilitació immediata del president català, després de condemnar-lo per desobediència per no retirar la pancarta i el llaç groc del Palau de la Generalitat de Catalunya en període electoral.

En saber la notícia, Torra ha convocat una reunió del Consell Executiu extraordinari i tot seguit ha fet una declaració institucional on ha assegurat que continuarà sent diputat de la cambra i president de la Generalitat de Catalunya, “mentre el Parlament no diga el contrari”.

El cap de l’executiu català ha assegurat que presentarà “tots els recursos possibles” contra aquesta decisió “autoritària i totalment irregular”. A més, ha demanat al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, que convoque un ple “urgent i extraordinari” per a dissabte. “Cal que el ple de la cambra es pronuncie clarament per rebutjar la resolució de la JEC que vulnera la llei”, ha manifestat.

Torrent ja ha respost a aquesta petició i ha convocat un ple extraordinari aquest dissabte, a les 17:00 hores, en què compareixerà Torra.

"Causa d'inelegibilitat sobrevinguda"

A més, la Junta subratlla que es deixa "sense efecte" de manera immediata, des que es notifique aquest acord, la credencial de Torra com a diputat electe al Parlament de Catalunya per la circumscripció electoral de Barcelona. Per això ordena a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que, una vegada notificat íntegrament el contingut de l’acord, declare la vacant com a diputat del Parlament de Catalunya.

L'Estatut d'Autonomia de Catalunya obliga el president de la Generalitat de Catalunya a ser diputat, de manera que retirar la credencial de Torra per la JEC li suposa la inhabilitació com a cap del govern.

Sis vots particulars

La resolució de la JEC conté sis vots particulars de membres de l’òrgan, que consideren que a la Junta de Barcelona li “faltaven competències" quan va considerar que Torra podria seguir en el càrrec perquè la sentència condemnatòria no era ferma.

També et pot interessar

stats