Torra anuncia eleccions avançades a Catalunya després d’aprovar els pressupostos

Culmina així el clima de discòrdia que ha viscut l’executiu arran de la retirada de l'escó al president català.

Torra, aquest dimecres

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha constatat el final de la legislatura en anunciar aquest dimecres que avançarà les eleccions autonòmiques després d’aprovar els pressupostos del 2020. Culmina així el clima de discòrdia que ha viscut l’executiu després de la retirada de l'escó en el Parlament a Torra, qui ha culpat els socis d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de “falta de lleialtat”.

“Dilluns es va permetre que una decisió d’un òrgan incompetent em deixara sense el meu escó de diputat”, ha manifestat des del Palau de la Generalitat de Catalunya, en una declaració institucional que va realitzar anit de manera inesperada. Segons Torra, la majoria de la cambra s’havia conjurat a no respectar l'orde de la Junta Electoral Central de retirar-li l’acta, com demanava JxCat, però finalment fins i tot el soci en el govern de Torra, Esquerra Republicana, va avalar l’orde del secretari general del Parlament de llevar-li l’escó. “El consens de l’independentisme no es va respectar”, ha expressat sobre aquesta falta d’acord que ha precipitat l’avançament dels comicis.

Tot i això, Torra s’ha mostrat decidit a posicionar-se “per damunt d’interessos partidistes o personals” i aprovar els pressupostos. Una vegada aconseguisquen la majoria necessària, el president ha assegurat que anunciarà la data de les eleccions. I abans que la ciutadania catalana torne a les urnes, s’ha compromés a explorar la voluntat del govern espanyol “per una negociació que aborde el conflicte polític” el pròxim 6 de febrer, quan es reunirà amb el president, Pedro Sánchez.

També et pot interessar

stats