Toni Gaspar, nou president de la Diputació de València

L'alcalde de Faura ha sigut triat amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Compromís, València en Comú i Esquerra Unida.

Toni Gaspar, en la presa de possessió del càrrec de president de la Diputació de València
Toni Gaspar, en la presa de possessió del càrrec de president de la Diputació de València / Manuel Bruque (Efe)

El diputat provincial d'Hisenda i alcalde de Faura, al Camp de Morvedre, Toni Gaspar (PSPV-PSOE), ha sigut elegit president de la Diputació de València pel ple de la corporació provincial amb 17 vots a favor. Per la seua banda, Mari Carmen Contelles (PP) n'ha obtingut 12.

Gaspar ha sigut triat amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Compromís, València en Comú i Esquerra Unida, mentre que el PP ha votat la seua candidata, Mari Carmen Contelles. Ciutadans ha votat en contra dels dos candidats i el diputat no adscrit, José Enrique Aguar, ha votat en blanc.

El fins ara vicepresident segon de la Diputació ha promés el càrrec amb el suport dels quatre partits que conformen l'executiu després que només els socialistes, atenent al pacte de govern establit a l'inici de legislatura, presentaren candidat a la presidència.

L'elecció de Gaspar s'ha produït en un ple extraordinari celebrat vint dies després de la detenció de l'expresident Jorge Rodríguez en el marc de l'operació Alqueria.

Rodríguez va dimitir després de la seua imputació per presumpta malversació i prevaricació en la contractació d'alts càrrecs en l'empresa pública Divalterra, en la qual també es va detindre als cogerents, Xavier Simón i Agustina Brines.

Gaspar continuarà el full de ruta marcat

El nou president de la Diputació de València ha reivindicat que aquests tres anys de legislatura s'ha dedicat “molt d’esforç i obstinació” a millorar el funcionament de la institució, i en els mesos que queden continuarà el full de ruta marcat per l'equip de govern.

Gaspar ha agraït el gest d'apartar-se de la institució per a no entorpir-ne el funcionament, la qual cosa “els honra”, i ha fet una crida a esperar que la justícia es pronuncie, ja que voler fer “justícia als hemicicles és un error”.

Respecte a l'empresa pública Divalterra, ha assegurat que els 700 llocs de treball “estan garantits” i que el que s’ha de veure és la forma jurídica en què es presten aquests serveis.

Gaspar ha assegurat que intentarà que es faça política amb majúscula i ha negat que haja fet “pactes de cap tipus” per a arribar a la presidència.

Reaccions dels grups polítics

La portaveu del PP, Mari Carmen Contelles, ha afirmat que “açò no és una investidura, és una presa de pèl” i per això Puig “no s'ha atrevit” a acudir al ple. A més, ha destacat que el PSPV i Compromís van votar els contractes d'alta direcció de Divalterra, per la qual cosa el govern provincial està “contaminat i esguitat de corrupció”.

La portaveu de Ciutadans, Mamen Peris, ha indicat que l'“abstenció en positiu” que van donar en 2015 a l'anterior president ha passat a un “no rotund”, perquè “els que venien a canviar-ho tot” han fet política “per als seus”, i ha alertat Gaspar que ocupa una butaca que porta “dues legislatures sota sospita de corrupció”.

Pablo Seguí, del PSPV, ha assegurat que el govern provincial ha fet una gestió “impecable” i està “a prova de bomba”, i Xavier Rius, de Compromís, ha mostrat el suport al nou president per a “arredonir” els objectius marcats.

El portaveu de València en Comú, Roberto Jaramillo, ha defensat que en aquest govern “no hi ha lladres, ni aconseguidors” ni “ningú compta bitllets”, mentre que la d'Esquerra Unida, Rosa Pérez, ha indicat que el seu partit serà “garantia” de treball per a acomplir els objectius marcats.

Torró pren possessió de l'acta de diputada provincial

Prèviament, i en una altra sessió extraordinària, Rebeca Torró (PSPV-PSOE) ha pres possessió com a nova diputada provincial després d'assumir l'acta que ha deixat vacant Jorge Rodríguez després de la seua dimissió.

També et pot interessar

stats