El primer tinent d'alcaldia de València, Juanma Badenas (Vox): "Ser nazi no és un delicte"

Els portaveus de l'oposició, Sandra Gómez (PSPV) i Joan Ribó (Compromís) en demanen la dimissió immediata per apologia del nazisme i justificar la violència contra els socialistes

El regidor de Vox, Juanma Badenas, tapa amb una bandera d'Espanya la tilde de València
El regidor de Vox, Juanma Badenas, tapa amb una bandera d'Espanya l'accent gràfic de València / À Punt NTC

Els portaveus del grup socialista i de Compromís a València, Sandra Gómez i l'exalcalde Joan Ribó, han exigit a l'alcaldessa María José Catalá (PP), el cessament immediat del segon tinent d'alcaldia Juanma Badenas (Vox) per les seues paraules en una entrevista a la ràdio de Valencia Plaza. Badenas ha declarat que "ser nazi no és un delicte" quan li han demanat que valorara les protestes ultres a les seus del PSOE contra les negociacions d'investidura que inclouen una possible llei d'amnistia.

Badenas ha rebutjat els episodis de violència en les protestes, però ha defensat la legitimitat de les manifestacions. I sobre la presència de grups neonazis als carrers de Madrid, ha comentat que ser nazi no és un delicte, matisant que ell no ho seria mai, però que també s'ha d'exercir el dret a la llibertat ideològica i que cadascú pot ser el que vulga. "Una cosa és que u diga que és nazi, i una altra és exercir la violència o ser un assassí. El que es castiga no és el pensament. El pensament no delinqueix", ha valorat el primer tinent d'alcaldia de València.

Arran del rebombori mediàtic, Badenas ha convocat els mitjans per a explicar les seues afirmacions, que assegura que han sigut objecte d'una "tergiversació interessada". El regidor de Vox, que és catedràtic de dret civil a l'UJI, se n'ha reafirmat, detallant que les subscriuria qualsevol catedràtic de dret penal".

Mai seria nazi. Tinc clar que l'holocaust va ser terrible, però el pensament no delinqueix Juanma Badenas - Primer tinent d'alcalde de València per Vox

Ha insistit que el pensament no delinqueix perquè les ideologies en el dret espanyol no estan penalitzades. "La llibertat de pensament existeix i està regulada per la Constitució espanyola. Vox i jo som defensors de la Constitució i dels drets fonamentals que hi figuren. Una altra cosa són les actituds i els comportaments de les persones, que sí que són delictius" ha expressat. Badenas ha volgut deixar constància que ell mai seria nazi, i que "per descomptat que l'holocaust nazi va ser una de les coses més terribles de la història; però ser comunista, anarquista o liberal no és delictiu".

Català se'n desmarca, però no el cessarà

L'alcaldessa de València s'ha desmarcat per complet de les opinions de Badenas. "Tenim una coalició, treballem de manera coordinada en qüestions de gestió, però amb aquestes declaracions polítiques no puc estar d'acord", ha manifestat als mitjans de comunicació. No obstant això, ha rebutjat cessar-lo, com li demana l'oposició, i ha defés l'estabilitat de la coalició PP-Vox al govern municipal.

Abans, en una convocatòria d'urgència dels mitjans de comunicació, Sandra Gómez ha fet palesa la seua indignació per les afirmacions de Badenas perquè considera que fa apologia del nazisme i que justifica la violència contra els socialistes. "Com no ha de ser delicte una ideologia i una política que va matar milions de persones en tot Europa i que ens va dur al pitjor moment de la història?" s'ha preguntat la portaveu del PSPV.

Per a la socialista, el responsable de Vox i soci de Catalá fa apologia del nazisme, del feixisme, i del que hui en dia passa al carrer. A més, incita a l'odi contra altres formacions polítiques com és el Partit Socialista. "Per això exigisc immediatament a l'alcaldessa que destituïsca Badenas", ha insistit.

"Ser nazi sí que és delicte, el pitjor delicte" ha manifestat Joan Ribó (Compromís) en una primera reacció en X (l'antic Twitter). Reclama a l'alcaldessa que cesse Badenas perquè considera que no pot estar un minut més al govern municipal. En declaracions a À Punt, Ribó ha qualificat les paraules de Badenas d'impresentables. Després de recordar la responsabilitat de l'Alemanya nazi en la Segona Guerra Mundial, els més de 40 milions de morts, els camps de concentració, el genocidi jueu i les cambres de gas, ha raonat que dir que això no és un delicte és una barbaritat, perquè és pitjor que un delicte: és la cultura de l'assassinat i la mort. L'exalcalde de València també ha advertit Maria José Catalá sobre continuar amb companyies d'aquest tipus, perquè tot s'apega.

S'ha posat la catifa roja a maltractadors, a persones violentes i ultres en les concentracions davant les seus del PSOE. S'estan normalitzant i legitimant comportaments antidemocràtics Pilar Bernabé - Delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana

Les aclaracions de Badenas, posteriors a la intervenció de Gómez, no han convençut la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, la socialista Pilar Bernabé. "Els comportaments a què ens tenen acostumats la dreta i l'extrema dreta cada dia són més vergonyosos per a la democràcia i la societat. S'ha posat la catifa roja a maltractadors, a persones violentes i ultres en les concentracions i manifestacions davant les seus del PSOE. S'estan normalitzant i legitimant comportaments absolutament antidemocràtics", ha advertit. Berbabé ha retret que diputats de Vox facen una crida a manifestar-se al marge de la legalitat i dels procediments legals. "Ací tenim diputats que no només convoquen estes concentracions, sinó que hi assisteixen obertament, i no passa absolutament res, no es reprova", ha dit, estenent l'acusació contra el PP pels pactes amb l'extrema dreta. 

Ha acusat el PP i Vox d'hipocresia i d'aplicar una doble vara de mesurar els comportaments propis i els aliens. "Ja ens podem imaginar què passaria si un polític socialista participara en manifestacions al marge de la llei com està passant ací, que fan soflames antidemocràtiques com les que hem escoltat aquest matí.", ha valorat. 

També et pot interessar

stats