Tesh Sidi, la primera diputada sahrauí que va créixer a Banyeres de Mariola

La seua història de superació des dels camps de refugiats del Sàhara Occidental l’ha portada fins al Congrés

Tesh Sidi, la primera diputada de la història d'origen sahrauí / 'À Punt NTC'

La sessió constitutiva de les Corts ens deixava ahir un nom propi: Tesh Sidi. La mesa del Congrés oblidava anomenar-la quan repassaven els noms dels 350 diputats i diputades. Buscada pels flaixos, Sidi ha parlat amb À Punt per a explicar el que havia ocorregut a l'hemicicle i s'expressava en valencià, tot i ser diputada sahrauí per Madrid. 

“Ja m'han invisibilitzat altres vegades, a la uni o en llistes públiques”, ha afirmat. Sidi, que ara té 29 anys, va passar des dels 12 als 18 anys a Banyeres de Mariola (Alcoià), on encara té les arrels. “Allà estan tots els meus amics, estan contents del meu salt”, ha contat.

Però a més, aquesta enginyera de dades, llicenciada a la Politècnica d'Alacant, té una història de superació que comença amb una infància als camps de refugiats del Sàhara Occidental. Quan va arribar a Madrid per a buscar faena, va poder reconnectar amb la identitat sahrauí i es va comprometre amb la causa per la llibertat del seu poble.

“Recorde que, quan va esclatar el conflicte, m'involucre. Vaig crear el meu propi mitjà”, ha explicat. Ara, creu que amb la seua presència i des de l'altaveu de la seua formació, podrà fer força davant un possible govern de coalició i encoratjar els socialistes a reconduir la postura respecte del Marroc.

“La meua presència és incòmoda. Des de Sumar creiem en el dret d'autodeterminació”, ha assegurat. Ahir ja es va estrenar davant les càmeres de l'hemicicle.

També et pot interessar

stats