Teresa Gisbert: "Dir que la llei [del 'només sí és sí'] s'ha fet per a afavorir l'agressor és una fal·làcia absoluta"

La fiscal general de la Comunitat Valenciana alerta sobre l'augment de les agressions sexuals comeses per menors: "Ja es fan tantes en el tram de 12 a 14 anys com en el de 16 a 18".

La fiscal general de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert / À Punt NTC

"Dir que la llei [del només sí és sí] s'ha fet per a afavorir l'agressor és una fal·làcia absoluta. Efectivament, estableix un nou joc de penes i és veritat que en algun cas es rebaixa, però també que s'han de tindre en compte les circumstàncies de cada cas concret". Amb aquesta rotunditat s'ha pronunciat a Les notícies del matí la fiscal general de la Comunitat Valenciana Teresa Gisbert sobre la controvèrsia política que ha acompanyat la reducció de penes a alguns condemnats decidida per diversos jutjats en aplicació de la nova llei de garantia integral de llibertat sexual.

La fiscal ha recordat als micròfons d'À Punt que "sempre que hi ha una modificació important del Codi Penal hi ha un període de revisió" i ha defés que la unificació de criteri al conjunt de l'Estat decidida pel ministeri públic "aporta seguretat jurídica a la ciutadania".

Reconeix Gisbert que abans de la instrucció de la Fiscalia General de l'Estat ella ja s'havia plantejat actuar de la mateixa forma, és a dir, no revisant a la baixa les condemnes dictades amb l'anterior legislació si la pena imposada està dins de la forqueta de les que estableix la nova llei, sense necessitat d'una disposició transitòria aclaridora específica "que altres consideren que era imprescindible".

"No diguem que no s'haja de revisar. Mirem cas per cas —ha aclarit la fiscal general de la Comunitat Valenciana—. El criteri de la Fiscalia és molt clar. Hi ha audiències d'acord, unes altres que no. Són opinions jurídiques. El més important és la unificació de doctrina perquè no hi haja aquesta sensació d'inseguretat entre les víctimes, però també entre els condemnats. Que el Suprem unifique doctrines", ha explicat als micròfons d'À Punt.

El criteri de la Fiscalia és molt clar. Hi ha audiències d'acord, unes altres que no. Són opinions jurídiques

Augmenten les agressions i abusos sexuals de menors de 14 anys

Les agressions sexuals amb menors implicats són un dels principals motius de preocupació per a Gisbert, tal com van manifestar en la presentació recent de la memòria anual de la Fiscalia de València. Considera que la societat està fracassant en l'educació sexual i afectiva. "Les menors víctimes tenen completament interioritzat el paper de víctimes. S'estan reproduint els mateixos rols en persones cada vegada més joves i això significa que ho estem fent malament", ha alertat la representant del ministeri públic, amb llarga trajectòria com a fiscal de menors.

Ho estem fent malament. S'estan reproduït els mateixos rols [masclistes] en persones cada vegada més joves

Segons ha recordat, el 2021 s'han comés el mateix nombre d'abusos i agressions sexuals en el tram de 12 a 14 anys que en el de 16 a 18 anys. Una realitat davant de la qual Gisbert considera que cal valorar la necessitat d'una possible rebaixa de l'edat penal dels menors a 12 anys. La fiscal, que va plantejar aquesta reflexió durant la presentació de la memòria, ha explicat que al darrere hi ha l'objectiu de poder oferir als joves de menys de 14 anys, ara mateix inimputables, les mesures de reeducació (no de reclusió) que contempla la llei del menor.

Per a la fiscal general de la Comunitat Valenciana el problema s'està agreujant per l'accés sense control a internet de la joventut. "Em preocupa l'accés a pàgines de prostitució i pornografia dels menors sense control. Estic convençuda que molts pares no tenen ni idea. I això està creant un brou de cultiu molt perillós", ha advertit. Per a Gisbert no hi ha receptes màgiques, però totes les solucions passen per un mateix camí: l'educació des de ben menuts. A casa i a l'escola. I amb el suport d'un pacte d'estat que marques uns mínims adaptats a cada edat en els centres escolars.

També et pot interessar

stats