Tensió entre Unides Podem i els altres dos socis del Botànic a una setmana de la investidura

La comissió negociadora s'ha tornat a reunir aquest dijous per a definir els eixos del programa.

Reunió de la comissió negociadora del Botànic a la seu de Podem

Quan queda només una setmana per a la investidura del president de la Generalitat, s'intensifiquen les negociacions entre Unides Podem i els altres dos socis del Botànic i ixen a la llum les primeres tensions. El síndic de la formació morada, Rubén Martínez Dalmau, ha dit aquest dijous que el PSPV i Compromís no tenen altura de mires a l'hora d'afrontar una negociació de govern. 

Unes declaracions que han sigut ja contestades pel síndic socialista, Manolo Mata, que ha negat que hi haja obstacles en la negociació i ha reiterat que en la reunió de la comissió negociadora d'aquest dimecres es va avançar "moltíssim". Al seu parer, potser Unides Podem va per un costat, i Martínez Dalmau, per un altre. 

Tot això, en la prèvia de la quarta reunió de la comissió negociadora, que ha tingut lloc aquest dijous en la seu de Compromís a València. L'objectiu d'aquesta trobada és definir els eixos del programa i la voluntat és acabar de tancar l’esborrany programàtic i remetre’l a la comissió negociadora perquè el valore.  

Lents avanços

La comissió negociadora que ha de tancar un segon acord del Botànic a la Comunitat Valenciana avança, però amb més lentitud del que estava previst. La reunió de dimecres, de vora set hores, no ha servit per a deixar definida l’estructura del nou govern valencià, tot i que els representants de PSPV, de Compromís i d’Unides Podem-EU sí que han fet avanços en el programa del futur Consell i han tancat acords en tres àrees: feminisme, serveis públics i transició ecològica i lluita contra el canvi climàtic. 

En un punt en què ja ha començat el compte enrere per al debat d’investidura (queden ja menys de set dies) socialistes, Compromís i Unides Podem acceleren les negociacions per a poder tancar un pacte de govern. Ara per ara s’ha aprofundit en l’acord programàtic, que ja s’ha posat damunt de la taula, però encara hi ha divergències sobre política de residus i sobre la taxa turística. Així ho reconeix el secretari general de Podem, Antonio Estañ, que confia a arribar a un acord.

Com ha explicat la portaveu de Compromís, Àgueda Micó, l’esborrany de programa que s’ha presentat aquest dimecres té dos eixos fonamentals: la igualtat i el feminisme, que seran transversals, i la lluita contra la crisi climàtica i la transició ecològica, que tindran una àrea pròpia en el nou Consell. “Tenim el repte de fomentar la igualtat entre homes i dones però també al si de la Comunitat Valenciana”, ha dit el socialista Manolo Mata

Amb el programa ja dibuixat, es comença a detallar ja quina arquitectura institucional fa falta, és a dir, el nombre de conselleries, secretaries autonòmiques i direccions generals. Unides Podem no ha posat aquest dimecres com a línia roja aconseguir una vicepresidència, però Esquerra Unida sí que ha exigit una conselleria. 

Des de Compromís no volen que els socialistes controlen la publicitat institucional i insisteixen que el dia 12, abans de la investidura, s’ha de saber el nom de tots els consellers i conselleres. Unides Podem coincideix en això i els ha donat suport en aquest plantejament.

També et pot interessar

stats