Suspenen Laura Borràs com a diputada i presidenta del Parlament de Catalunya

La decisió de la mesa del Parlament de Catalunya arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'enviara a juí pels delictes de prevaricació i falsedat documental

La presidenta del Parlament català Laura Borràs saluda als seus simpatitzants aquest dijous
La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, saluda els seus simpatitzants aquest dijous / Efe

La mesa del Parlament ha aprovat aquest dijous –amb els cinc vots de PSC, ERC i CUP, enfront d'un en contra de JxCat– suspendre Laura Borràs com a diputada i presidenta de la cambra catalana, segona autoritat política de Catalunya, després de l'obertura de juí oral per la seua causa judicial per corrupció.

Així ho han explicat a Efe fonts parlamentàries, després que la mesa haja iniciat la seua reunió al voltant de les 12:15 hores, amb un únic punt en l'orde del dia: la suspensió de Borràs en aplicació de l'article 25.4 del reglament del Parlament, després d'enviar-la a juí el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, pels delictes de prevaricació i falsedat documental, en fraccionar presumptament contractes de la Institució de les Lletres Catalanes.

L'article 25.4 –introduït en la reforma del reglament que van aprovar Junts pel Sí i la CUP el 2017, en vespres del referèndum unilateral de l'1 d'octubre– estableix que la mesa "ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata" si a un diputat li obrin juí oral per corrupció.

Borràs no ha participat en la deliberació ni en la votació sobre la seua suspensió, per evident conflicte d'interessos, per la qual cosa s'ha absentat de la sala poc abans de les 13:00 hores, quan la resta de membres de la mesa –Alba Vergés i Ruben Wagensberg (ERC), Assumpta Escarp i Ferran Pedret (PSC-Units), Aurora Madaula (JxCat) i Carles Riera (CUP)– han començat a debatre i votar el 25.4.

Borràs carrega contra ERC, CUP i PSC per ser "còmplices" de la "guerra bruta"

Laura Borràs ha protagonitzat la seua declaració més dura contra ERC, la CUP i el PSC, als quals ha acusat d'actuar com a "jutges hipòcrites" en apartar-la i de ser "còmplices" de la "guerra bruta" contra l'independentisme.

Mitja hora després que la mesa del Parlament acordara la seua suspensió, Borràs ha comparegut en el despatx d'audiències de la presidència de la cambra per a fer una contundent declaració, plena de recriminacions a les forces polítiques. "La meua suspensió només beneficia els que han apostat per la guerra bruta, però també fa còmplices els que l'han executada de manera totalment gratuïta i innecessària", ha denunciat en una declaració de quasi mitja hora, en la qual ha dit ser víctima d'un "atropellament democràtic" per part dels qui no poden "dissimular el seu desig" de fer-la "desaparéixer" com a adversària política.

Borràs ha insistit que el seu cas té un "indubtable component de persecució política", per la qual cosa la seua suspensió "aplana el camí perquè els responsables" d'aquesta persecució aconseguisquen el seu "objectiu

També et pot interessar

stats