Susana Díaz avança les eleccions d'Andalusia al 2 de desembre

La presidenta justifica l'avançament dels comicis per la falta d'estabilitat.

Susana Díaz, durant la seua compareixença al Palau de San Telmo a Sevilla
Susana Díaz, durant la seua compareixença al Palau de San Telmo a Sevilla / Julio Muñoz (Efe)

La presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, ha avançat les eleccions andaluses al 2 de desembre, quasi quatre mesos abans que acabe la legislatura, perquè l’autonomia "necessita tindre estabilitat" i veu "impossible" aprovar el pressupost andalús per al pròxim exercici i perquè els comicis tinguen "accent andalús".

Així mateix, Díaz ha dit que Andalusia "no es mereix una campanya de cinc a sis mesos, i perllongar aquesta situació no és bo per a ningú". Per això, en un acte "de responsabilitat" ha optat per avançar els comicis, també -ha dit- "donant resposta a les apel·lacions que m'han fet els agents socials, als quals he consultat aquests dies". 

Els comicis a Andalusia estaven previstos per al març de 2019. Aquesta serà la tercera vegada en la història de la autonomia que se celebren eleccions avançades. La primera va ser el 1986, quan Manuel Chaves va decidir avançar-les dos anys després de l’anomenada legislatura de la pinça PP-IU, i la segona en 2015, quan l’actual presidenta de la Junta d’Andalusia va posar fi al govern de coalició amb IU amb un any d’antelació. 

L’anunci de l’avançament electoral es produeix un mes després que Ciutadans donara per trencat el pacte d’investidura amb el PSOE pels ‘‘incompliments’’ dels socialistes en matèria de regeneració democràtica. Per a poder celebrar les eleccions el dia 2 de desembre, aquest dimarts és la data límit per a publicar el decret en el Butlletí Oficial de la Junta d’Andalusia (BOJA), d’acord amb els terminis marcats a la Llei electoral d’Andalusia. 

Suport de Pedro Sánchez

El president del Govern d’Espanya ha oferit Susana Díaz ‘‘tot el suport’’ que necessite en la campanya de les eleccions andaluses, segons ha assegurat la portaveu del Comité Electoral del PSOE, Esther Peña. Tot i això, no ha aclarit si la presidenta andalusa ha comunicat prèviament a Sánchez la seua decisió d’avançar-ne els comicis. 

També et pot interessar

stats