El Suprem revoca el tercer grau als 9 presos de la causa del 'procés' per considerar-ho "prematur"

Els líders independentistes catalans no podran gaudir del règim flexible que els permetia eixir per a anar a treballar o fer voluntariat.

Imatge d'arxiu de juliol amb Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull eixint de la presó de Lledoners per primera vegada amb la semillibertat
Imatge d'arxiu de juliol amb Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Turull eixint de la presó de Lledoners per primera vegada amb la semillibertat / Pau Venteo (Europa Press)

El Tribunal Suprem ha revocat el tercer grau concedit per la Generalitat de Catalunya als nou condemnats a presó pel procés per considerar-lo "prematur". Els líders independentistes catalans tampoc podran gaudir del règim flexible que els permetia eixir per a anar a treballar o fer voluntariat en virtut de l'article 100.2 del reglament penitenciari.

Va ser el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya qui els el va concedir i ara el Suprem tira arrere aquesta decisió en considerar que es tractava d'una mesura "prematura" ja que eren condemnes d'entre 9 i 13 anys de presó i que cap d'ells havia complit la meitat i la majoria ni una quarta part.

Els magistrats que van jutjar als líders independentistes han avançat la resolució de les actuacions, el contingut de les quals es coneixerà en els pròxims dies. Així, el Suprem estima els recursos de la Fiscalia contra el tercer grau i contra l'aplicació de l'article 100.2 que es va concedir als presos abans d'atorgar-los el règim de semillibertat.

En paral·lel a la revocació del tercer grau, la sala anul·la també el règim de semillibertat de l'article 100.2 del reglament penitenciari perquè no s'ha apreciat cap vinculació amb el procés de reinserció social d'aquests penats, la qual cosa “fa injustificable un règim de semillibertat”.

El Suprem arremet contra l'administració penitenciària catalana

Els magistrats expliquen que la concessió del tercer grau a un intern que no haja complit la quarta part de la condemna és excepcional i exigeix una justificació reforçada. Per això, la sala arremet durament contra l'administració penitenciària catalana per decisions que s'allunyen del compliment adequat de les seues funcions. Segons destaca, “no pot distanciar-se dels principis i garanties que informen de l'execució de les penes de presó imposades pels tribunals” perquè l'acatament de la legalitat “no s'ha de fer dependre del seu grau d'identificació o desacord amb l'argumentació jurídica de la condemna”. “En cas contrari, se subverteix el paper que la llei reserva als òrgans administratius que, d'aquesta manera, es converteixen en una extravagant tercera instància que s'arroga la tasca de fer més justa la decisió emanada dels jutges i tribunals constitucionalment anomenats per a l'exercici de la funció jurisdiccional”, afigen els magistrats.

Així mateix, recorden que “cap dels acusats ha sigut condemnat per perseguir la independència de Catalunya” i que “ningú compleix condemna en un centre penitenciari per les seues idees polítiques”, per la qual cosa asseguren que “erra la jutgessa d'instància en deixar entreveure que l'estimació del recurs del ministeri fiscal implicaria exigir a l'intern que modificara la seua ideologia”.

“La sentència no condemna dissidents polítics, no condemna líders independentistes”, sinó “els qui van dinamitar les bases de la convivència promovent un alçament tumultuari a fi de demostrar que les resolucions del Tribunal Constitucional i dels jutges establits a Catalunya ja no eren executables”. Com Junqueras, que “no va ser condemnat per la seua ideologia independentista”, sinó per sedició i malversació sobre la base de fets declarats provats en un “juí històric”, precisen.

La consellera de Justícia denuncia la “venjança” d'un tribunal “polititzat”

La consellera catalana de Justícia, Ester Capella, ha denunciat la “venjança” d'un Tribunal Suprem “polititzat” amb la seua decisió de revocar el tercer grau als líders del procés a la presó. “El Suprem, que és el tribunal més polititzat i més qüestionat a Europa, esmena els jutjats especialitzats en l'àmbit penitenciari. Tots els jutjats havien avalat els tercers graus de tots els presos. Tots!”, ha escrit la titular de Justícia de la Generalitat en el seu compte de Twitter.

Calvo diu que els indults del procés es decidiran “quan toque”

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat que l'executiu prendrà una decisió “quan toque” sobre els indults dels polítics catalans condemnats pel procés, d'acord amb un procediment que està “protocol·litzat” i sol demorar-se almenys de quatre a cinc mesos. Calvo ha desvinculat així la posició que adoptarà el govern central sobre aquest assumpte de la celebració de les eleccions catalanes de febrer. Així, ha subratllat que els requeriments de dirigents d'Unides Podem, com ara Pablo Echenique o Jaume Asens, perquè es resolguen abans dels comicis només són opinions des del “quart” grup parlamentari del Congrés.

També et pot interessar