El Suprem reprén el juí pel ‘procés’ amb l'interrogatori a Jordi Turull

L'exconseller de Presidència inicia la ronda de declaracions dels exmembres del govern de Carles Puigdemont.

L'exconseller català de Presidència, Jordi Turull, compareix davant el Suprem.
L'exconseller català de Presidència, Jordi Turull, compareix davant el Suprem.

El Tribunal Suprem reprén aquest dimarts el juí pel procés independentista de Catalunya amb l'interrogatori de l'exconseller de Presidència i membre del PDeCAT Jordi Turull. El seu testimoni inicia la ronda de declaracions d'exmembres de l'executiu de Carles Puigdemont.

Turull s'enfronta a una petició fiscal de 16 anys de presó pel delicte de rebel·lió agreujada amb malversació, pel seu paper clau en el procés com a titular de la conselleria de Presidència. Segons les acusacions des d'aquest departament es va organitzar la publicitat de la consulta de l'1 d'octubre i la logística de la votació. L'Advocacia de l'Estat rebaixa la petició de pena a 11 anys i mig per sedició i malversació.

L'exconseller de Presidència té previst contestar a totes les parts, inclosa la fiscalia, llevat de l'acusació popular que exerceix Vox.

Després de Turull començarà l'interrogatori de l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva, que també s'enfronta a 16 anys de presó i que comparteix la mateixa defensa que Oriol Junqueras, la qual cosa fa preveure que contestarà només les preguntes el seu advocat, seguint la línia de defensa del líder d'ERC.

A Romeva el ministeri públic l'acusa de rebel·lió agreujada amb malversació sota l'acusació de liderar la campanya exterior del govern de Catalunya per a legitimar el procés internacionalment.

Posteriorment, declararà l'exconseller de Territori Josep Rull, a qui la fiscalia acusa d'animar la ciutadania a votar l'1 d'octubre i d'impedir que un vaixell que portava a Catalunya policies destinats a evitar el referèndum poguera atracar en el port de Palamós (Baix Empordà). Per aquests fets el ministeri públic li demana 16 anys.

Segons el calendari, Dolors Bassa, d'ERC, tancarà la ronda d'interrogatoris als membres del govern català que romanen a la presó preventiva, acusats de rebel·lió agreujada amb malversació de cabals. El mateix que els excompanys, L'exconsellera de Treball està acusada de crear una base de voluntaris per a facilitar la consulta independentista així com un entramat per a ocultar les despeses del referèndum. Igual que els seus excompanys Bassa s'enfronta a una pena 16 anys de presó.

En paral·lel a la quarta sessió del juí la Sala 61 del Tribunal Suprem es reuneix per a deliberar l'incident de nul·litat que Jordi Pina, l'advocat de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez i dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull, ha presentat contra la decisió de no apartar del tribunal del procés el president de la sala penal, Manuel Marchena, i els altres sis membres d'aquest òrgan.

També et pot interessar

stats