El Suprem rebutja que Junqueras accedisca a l'acta d'eurodiputat

L'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya no accedirà a la immunitat que podria bloquejar o retardar la sentència del procés.

El Suprem rebutja que Junqueras accedisca a l\'acta d\'eurodiputat
El Suprem rebutja que Junqueras accedisca a l'acta d'eurodiputat

El Tribunal Suprem ha denegat la petició de l'exvicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, d'eixir de la presó el 17 de juny per a acatar la Constitució davant la Junta Electoral Central com a eurodiputat electe. Així, no accedirà a la immunitat que hauria pogut bloquejar o retardar la sentència del juí del 'procés'. 

En la resolució, la sala segueix el criteri de la Fiscalia i denega la sol·licitud de Junqueras perquè el desplaçament a Brussel·les posterior posaria en un "irreversible perill" els fins del procediment judicial. Implicaria, segons el tribunal, "la pèrdua del control jurisdiccional" sobre la mesura cautelar de presó provisional que afecta el polític. 

A més, precisa que la pèrdua del dret de participació del líder d'Esquerra no és "irreversible", sinó temporal.  La sala ha constatat que ni el reglament del Parlament Europeu ni la llei del règim electoral general associen a la impossibilitat de recollida de l'acta i d'assistència a la sessió constitutiva "un efecte extintiu de la titularitat del dret". És a dir, el tribunal insisteix que la decisió no és irreversible, sinó només una limitació temporal, ja que el dret de participació continua vigent. 

El tribunal conclou, per tant, que serà la sentència del juí del 'procés' la que condicione l'hipotètic accés de Junqueras a la condició d'eurodiputat i no al contrari.

També et pot interessar

stats