Els suposats delictes de Casado podrien arribar a costar-li set anys d'inhabilitació

El president del PP rebutja la versió de la jutgessa, que ha traslladat la causa al Suprem.

Casado, durant la compareixença d'aquest dilluns
Casado, durant la compareixença d'aquest dilluns / Chema Moya (Efe)

Una hipotètica condemna a Pablo Casado pel cas en què l'investiguen per haver pogut obtindre el màster de manera irregular, podria suposar fins a set anys d'inhabilitació per al president del PP. Els delictes de prevaricació administrativa i de suborn impropi que li atribueix la jutgessa Carmen Rodríguez-Medel, la qual ha elevat la investigació al Suprem, contemplen una inhabilitació per a càrrec públic entre tres anys i mig i set anys.

En l'exposició raonada, la titular del jutjat d'instrucció número 51 de Madrid considera que podria haver-hi "suficients elements per a entendre que, dels fets exposats, puga derivar-se responsabilitat penal de l'aforat".

La magistrada veu així Casado com a "cooperador necessari" de la presumpta prevaricació que atribueix a l'exdirector de l'Institut de Dret Públic, però no per les convalidacions, que són legítimes, sinó per la "qualificació arbitrària" de les altres quatre assignatures del líder popular. Respecte del suborn impropi, la jutgessa li l'atribueix per la condició de diputat a l'Assemblea de Madrid durant aquells anys.

“No tinc cap títol per a penjar a la paret”

El president del PP ha defensat aquest dilluns en roda de premsa que ell es va inscriure en un curs “no habilitant i no finalista” per poder accedir a un doctorat que, finalment, no va fer. La denominació de màster, segons Casado, es pot deure a l’adaptació del curs al pla de Bolonya. En les seues paraules: “Em vaig inscriure en un curs per poder accedir al doctorat. No tinc cap títol per a penjar a la paret”.

A més, ha negat haver rebut cap tracte preferent per part de la universitat. “En cap cas he rebut cap regal ni he sol·licitat res que no es fera amb altres alumnes”, afirma Casado. El líder del Partit Popular ha qüestionat reiteradament l'interés mediàtic en el seu cas: “El que s’ha fet amb mi no s’ha fet amb cap altra persona en aquest país”, ha dit.

Casado no és l'únic alumne en la mateixa situació. Divendres van declarar, en el mateix jutjat, tres alumnes a les quals se'ls va imputar prevaricació administrativa i, a una d'elles, a més, suborn impropi. La magistrada va assenyalar, aleshores, l'existència d'un grup d'alumnes privilegiats, als quals se'ls va permetre convalidar moltes assignatures, simplement, pel fet de ser llicenciats, una possibilitat de la qual no s'informava la resta d'estudiants, també llicenciats i llicenciades la majoria.

Explicacions a la ciutadania

El president del govern, Pedro Sánchez, ha demanat a Casado que done "explicacions als ciutadans" sobre el màster. En la roda de premsa posterior a la reunió amb el rei al palau de Marivent de Palma de Mallorca, Sánchez ha assegurat que, com a president del govern, no li correspon qualificar cap dels procediments judicials oberts, però que el líder del PP n'ha de fer una valoració i donar explicacions als ciutadans.

També hi ha hagut valoracions polítiques en les xarxes socials. El missatge més explícit ha sigut el d'Esquerra Unida, que ha tuitat un "Vaja, vaja..." amb l'etiqueta CasadoElBreve. El PSOE reacciona a la notícia en les xarxes socials amb un "Catxis!", i Podem diu: "La renovació del Partit Popular era això". Pel que fa a Ciutadans, el secretari general, José Manuel Villegas, ha qualificat de "greu", la "situació del màster del senyor Casado".

També et pot interessar

stats