El suport del PNB i Unides Podem permetrà a Marlaska salvar la seua reprovació

L’oposició demana la reprovació del responsable d’Interior pel cessament del cap de la Guàrdia Civil.

El ministre Grande Marlaska, al Congrés, en la sessió del 17 de juny
El ministre Grande Marlaska, al Congrés, en la sessió del 17 de juny / Ignacio Gil (Europa Press)

Tot apunta que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, salvarà demà dijous la reprovació que li planteja l’oposició pel cessament del cap de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, Diego Pérez de los Cobos. El suport del PNB i Unides Podem sembla que permetrà a Marlaska tombar la seua reprovació.

La iniciativa del PP es votarà aquest dijous, després de debatre’s hui dimecres en una sessió a la qual no ha assistit el responsable d’Interior. Durant el debat, Marlaska ha sigut durament criticat, no sols per les formacions que aposten per la seua reprovació (PP, Vox i Ciutadans), sinó també per Bildu o Esquerra Republicana. No obstant això, aquests dos últims partits s’abstindran en la votació.

El PP ha defés el cessament “immediat” de Marlaska per la seua actitud “contrària a dret i antidemocràtica”. La popular Ana María Beltrán ha afirmat que el ministre ha canviat “la toga pel vestit” i per un president del govern “sense escrúpols” per a mantindre’s a La Moncloa.

Respecte al cessament del cap de la Guàrdia Civil, els populars han criticat durament el procediment de Marlaska: “Li va ensenyar la porta d’eixida quan el coronel li va dir no [...]. Aquesta és la història d'un ministre acorralat, que va mentir en seu parlamentària, i que amb un document oficial va deixar al descobert les seues mentides”, ha continuat la diputada del PP.

Vox demana restituir Pérez de los Cobos

Des de Vox, han anat més allà i han proposat una esmena, que ha acceptat el PP, sol·licitant la restitució de Pérez de los Cobos, una persona “que simbolitza l'honor” i la defensa a Catalunya davant el "cop d'estat” de l'1-O, segons ha defés Ortega Smith.

En l’altra banda, i especialment crític amb De los Cobos, ha estat el diputat de Podem Rafael Mayoral. S’ha referit a l’exresponsable de la Benemèrita com un “polític d'uniforme”, el cessament del qual va estar motivat per la filtració de l'informe “absolutament infame” de la causa sobre la manifestació del 8M i la possible influència en els contagis, que contenia “fets manifestament falsos”.

“Un comandament que permet que uns subordinats facen això és un comandament que mereix una i mil vegades ser destituït”, ha dit en el mateix sentit Joan Baldoví, diputat de Compromís.

Encara que no han votat a favor, EH Bildu, JxCat i Esquerra Republicana creuen que no falten raons per a reprovar al ministre, però precisament entre aquestes no està el cessament del coronel, contra qui han carregat especialment els dos últims perquè va coordinar l'operatiu policial contra el referèndum il·legal de 2017.

També et pot interessar

stats