El suport d'ERC, PNB i Bildu garanteixen la majoria suficient per a aprovar els pressupostos de 2021

Ciutadans anuncia que negociarà perquè no es faça efectiu el preacord amb Esquerra.

Imatge d'arxiu del president del govern, Pedro Sánchez, i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, al Congrés
Imatge d'arxiu del president del govern, Pedro Sánchez, i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, al Congrés / Europa Press.

El govern espanyol disposarà dels vots suficients per a aprovar els pressupostos de 2021. Segons han informat aquest dimarts ERC i el PNB, l'executiu ha aconseguit el suport dels dos partits per a tirar avant els comptes de l'any que ve. Suport que se suma al que ja havia anunciat Bildu.

El PNB, de fet, ha confirmat aquest dimarts el seu suport als pressupostos generals de l'Estat per a 2021 després de tancar una segona tanda d'acords en la qual s'inclou l'alienació de les casernes de Loyola, que passarien del Ministeri de Defensa a l'Ajuntament de Sant Sebastià abans que acabe l'any que ve. La formació nacionalista ja havia aconseguit divendres passat una primera sèrie d'acords amb el govern espanyol, entre els quals hi ha la supressió de l'impost al dièsel, i aquest dimarts al matí, després d'un "cap de setmana molt intens", segons el portaveu del grup, Aitor Esteban, ha tancat una segona tanda amb la qual ja confirmen el seu vot a favor al projecte pressupostari del govern de coalició.

També Esquerra Republicana de Catalunya ha anuniat un preacord al voltant dels pressupostos de 2021. El portaveu d'Esquera al Congrés, Gabriel Rufián, ha explicat que el preacord inclou la fi del control financer de l'Estat sobre Catalunya que va posar en marxa el govern central del PP en 2015, així com la creació d'una comissió bilateral que busca acabar amb el que ha definit com el "paradís fiscal" de Madrid.

Esquerra Republicana ha pactat també l'ampliació de la moratòria al pagament de cotitzacions d'autònoms fins al març de 2021, i un comité bilateral per a una reforma fiscal, segons ha detallat Rufián en una roda de premsa al Congrés. També han consensuat la creació d'un grup de treball específic per a la reforma de l'impost a grans fortunes i per a acabar amb el “dúmping fiscal”, i amb el que Rufián ha denominat com el “paradís fiscal ‘de facto’” muntat per la “dreta” a Madrid, a més de la liquidació del deute de beques amb la Generalitat, que s'arrossega des de 2005. El preacord aconseguit aquest dimarts haurà de ser ratificat pel partit.

Citadans es manté en la taula de negociació

Per la seua banda, Ciutadans continuarà negociant els pressupostos fins al final i treballarà perquè no es faça efectiu el preacord signat amb ERC, segons ha explicat el portaveu adjunt del partit taronja, Edmundo Bal. El responsable de Ciutadans ha reiterat, en qualsevol cas, que les dues vies continuen sent incompatibles.

També et pot interessar

stats