El suport de Ciutadans i PNB assegura la quarta pròrroga de l'estat d'alarma

Amb el vot favorable dels nacionalistes bascos la postura del PP és irrellevant perquè el Congrés aprove l'extensió fins al 24 de maig.

El president del PNB, Andoni Ortuzar
El president del PNB, Andoni Ortuzar / Twitter: @eajpnv

El PNB ha confirmat que votarà a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma després d'haver rebut la confirmació oficial de La Moncloa que el govern espanyol accepta la seua proposta perquè la desescalada es gestione de forma compartida amb les comunitats autònomes.

D'aquesta manera, i després de l'acord de l'executiu amb Ciutadans, la postura del Partit Popular, que es debat entre el no i l'abstenció, és irrellevant perquè el Congrés aprove l'extensió de l'estat d'alarma fins al 24 de maig.

En un text a Twitter, els nacionalistes també han assegurat que l'executiu espanyol ha acceptat contribuir a fer possible que les eleccions basques puguen ser convocades i que el comtat de Treviño faça la desescalada amb Àlaba.

Així mateix, Coalició Canària també ha confirmat el vot favorable a l'extensió de l'estat d'alarma per quarta vegada, segons ha avançat la diputada Ana Oramas. La formació ha canviat el sentit del seu vot després que el govern espanyol li haja garantit que els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) del sector turístic es mantindran “el temps que faça falta” a les illes.

Carina Mejías se suma a Girauta i també es dona de baixa de Cs

L’exdiputada de Ciutadans al Parlament de Catalunya i el Congrés, Carina Mejías, ha seguit els passos de Juan Carlos Girauta i ha sol·licitat la baixa com a militant de Ciutadans, en desacord amb el suport d’aquest partit al govern espanyol per a prorrogar l’estat d’alarma. Mejías ha assegurat que la decisió que ha pres el partit li resulta “impossible de compartir després d’aquests mesos tan difícils i una gestió de conseqüències tan devastadores per a tots els espanyols”.

L’exdiputat Juan Carlos Girauta va comunicar la baixa com a afiliat després de l’acord. “No treballem tant per a construir una frontissa. Acabe de comunicar formalment la meua baixa com a afiliat a Ciutadans”, ha escrit en un missatge en el seu compte personal de Twitter.

Per la seua banda, la presidenta de Ciutadans i portaveu en el Congrés dels Diputats, Inés Arrimadas, ha defés la decisió del seu partit, però ha aclarit que això no significa donar un “xec en blanc” al govern espanyol, sinó que serveix per a evitar un “caos sanitari”. Arrimadas ha explicat que, amb el risc que la votació en el Congrés no prosperara i, per tant, l'estat d'alarma finalitzara dissabte sense que s'haja preparat un escenari alternatiu, Cs ha assolit un acord amb l'executiu de Sánchez “pel bé dels espanyols”.

També et pot interessar

stats