La sostenibilitat i les desigualtats socials, eixos de les polítiques immediates del Consell

El govern valencià anuncia una cimera de municipis en risc de despoblament i la desaparició de la recepta en paper.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en la compareixença que ha oferit aquest diumenge a Dénia

Retallar desigualtats socials i apostar per la sostenibilitat. Aquests seran els eixos de les polítiques que impulsarà el Consell en els pròxims mesos i que es materialitzaran a través d'una cimera de municipis en risc de despoblament, d'iniciatives per a evitar els desnonaments o, en clau sanitària, amb l'eliminació de la recepta en paper o la supressió del prepagament dels productes ortopèdics.

Aquestes són algunes de les 60 conclusions consensuades en el seminari d'hivern que han celebrat els membres del Consell aquest cap de setmana a Dénia i que ha fet públiques, en acabar l'encontre, la vicepresidenta del govern i portaveu, Mónica Oltra. 

Com ha anunciat la vicepresidenta, la celebració d'una cimera de municipis en risc de despoblament i la constitució d'un fòrum estatal serviran al Consell per a establir propostes que eviten la pèrdua de veïnat en xicotets municipis que pateixen una progressiva pèrdua d'habitants. Oltra ha apuntat que en la Comunitat Valenciana hi ha 71 municipis que corren aquest perill.

D'altra banda, en matèria sanitària, la Generalitat avançarà cap a la implantació total de la recepta electrònica, carregada a la targeta sanitària de cada pacient, per a evitar així les prescripcions mèdiques en paper. A més, la conselleria que dirigeix Ana Barceló, eliminarà el prepagament de productes ortopèdics –la quantitat que abonen els pacients i que posteriorment la conselleria reemborsa a l'usuari–, una mesura que repercutirà en més de 30.000 famílies valencianes.

Assistència per als desnonaments

Garantir l'habitatge a les famílies més vulnerables serà una altra de les prioritats que s'ha marcat el govern valencià per als pròxims mesos. Per a avançar en aquest sentit, i en concret en l'ampliació del parc públic d'habitatge, la Generalitat regularà l'ampliació dels supòsits en què poden optar al dret de tanteig i retracte de les execucions hipotecàries. A més, s'aprovarà un protocol d'assistència a les famílies desnonades.

En matèria de transport, l'augment de les freqüències de metro i tramvia i l'adaptació del servei a les necessitats ciutadanes seran unes altres propostes que impulsarà el Consell a curt termini. Es tracta, a més, d'una mesura que pretén avançar cap a la sostenibilitat, de la mateixa manera que el nou pla estratègic de turisme, que Mónica Oltra ha defensat per a adaptar aquest sector a la competitivitat que exigeixen les circumstàncies actuals, alhora que configurar un model turístic sostenible.

Nou model de finançament autonòmic

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que "la Comunitat Valenciana ha sigut l'única autonomia de l'Estat que ha reduït les desigualtats" en els últims quatre anys i els acords adoptats en l'encontre d'hivern del Consell pretenen seguir aquesta línia. Quant a les demandes al govern central, Puig també ha remarcat, una vegada més, que el Consell continuarà reivindicant la modificació del sistema de finançament.

També et pot interessar

stats