Quins són els principals candidats a presidir la Comissió Europea?

À Punt ofereix aquest dijous a les 00:50 de la matinada el debat entre els candidats celebrat a Brussel·les.

Quins són els principals candidats a presidir la Comissió Europea?
Quins són els principals candidats a presidir la Comissió Europea?

Els 27 estats membres de la Unió Europea celebren les eleccions al Parlament Europeu del 23 al 26 de maig. En aquests comicis no només es tria la futura composició d’aquesta cambra sinó que determina també qui presideix la institució que ocupa el poder executiu i la iniciativa legislativa, la Comissió Europea.

En funció dels resultats de les eleccions, el Consell Europeu (format pels caps d’Estat o de govern dels països membres) proposa a un candidat però ha de ser aprovat pel Parlament Europeu per majoria absoluta. Des de 2014, el president de la Comissió Europea és Jean-Claude Juncker.

À Punt Mèdia ofereix la matinada de dimecres a dijous, a les 00:50 h, el debat celebrat a Brussel·les entre els principals candidats dels diferents partits. L’únic que no participarà en el debat és el candidat de l’Aliança Lliure Europea, Oriol Junqueras, que es troba actualment a la presó de Soto del Real.

Partit Popular Europeu

El Partit Popular Europeu ha triat Manfred Weber (CSU, Alemanya) com el seu principal candidat per a presidir la CE. Weber, de 46 anys i llicenciat en Enginyeria Física, és des de 2014 president del grup del PPE.

Partit dels Socialistes Europeus

El candidat principal del Partit dels Socialistes Europeus és Frans Timmermans, de 57 anys i llicenciat en Llengua i Literatura Francesa. Actualment exerceix com a primer vicepresident de la Comissió Europea. A més, de 2012 a 2014 com a Ministre de Relacions Exteriors en el gabinet de Mark Rutte, primer ministre d’Holanda.

Aliança de Conservadors i Reformistes a Europa

Jan Zahradil és el principal candidat de l’Aliança de Conservadors i Reformistes a Europa. Zahradil, de 55 anys i investigador de professió, és membre del Parlament Europeu des de 2004. Abans va ser diputat a la República Txeca.

Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa

El partit de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa ha nominat set dels seus candidats principals per a les eleccions europees. Aquests són Margrethe Vestager, Nicola Beer, Emma Bonino, Violeta Bulc, Katalin Cseh, Luis Garicano i Guy Verhofstadt.

Partit Verd Europeu

El Partit Verd Europeu va nomenar Ska Keller i Bas Eickhout com els seus dos principals candidats per a les eleccions europees en el seu congrés, que va tindre lloc del 23 al 25 de novembre de 2018 a Berlín.

Aliança Lliure Europea

L’Aliança Lliure Europea va nomenar Oriol Junqueras com el seu principal candidat. Junqueras, de 49 anys, va exercir com a vicepresident de la Generalitat de Catalunya des de gener de 2016 fins a l’octubre de 2017. Actualment està a la presó i s’enfronta a la petició de pena de 25 anys, que demana la fiscalia.

El Partit de l’Esquerra Europea

El Partit de l’Esquerra Europea ha elegit Nico Cué, de 62 anys, i Violeta Tomic, com els seus candidats principals.

També et pot interessar