Soler reclama a la ministra d’Hisenda la compensació del deute autonòmic derivat de l’infrafinançament

El conseller d’Hisenda indica que el govern espanyol no pot romandre més temps impassible davant l'evidència

Vicent Soler, conseller de d'Hisenda i Model Econòmic
Vicent Soler, conseller de d'Hisenda i Model Econòmic

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha reclamat al govern espanyol "procedir a la compensació del deute autonòmic derivat de l'infrafinançament a través d'un canvi de titularitat d'aquesta o a través de qualsevol altre mecanisme objectiu i transparent".

En una missiva a la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, Vicent Soler ha remarcat que "el govern central no pot romandre més temps impassible davant l'evidència de la situació d'infrafinançament de determinades comunitats autònomes i la gravetat de les conseqüències derivades d'aquesta".

Per això, li ha reclamat que les dote "de manera urgent" amb un fons d'anivellament transitori "que corregisca, com a mínim, les diferències de finançament per habitant ajustat respecte a la mitjana de les comunitats infrafinançades" en el cas que el procés de reforma iniciat el mes de desembre passat no s'aborde de manera immediata.

"La persistència de la situació actual es tradueix en un tracte notòriament desigual cap a la ciutadania valenciana. Per això és necessari prendre mesures per a garantir el principi de l'equitat, ja que no fer res suposarà continuar relegant la Comunitat Valenciana a una situació d'inferioritat, no sols en el manteniment de l'escut social a cinc milions de persones, sinó també en les possibilitats d'escometre polítiques de desenvolupament regional", ha indicat Soler.

De fet, el responsable d'Hisenda ha lamentat que "transcorreguts més de quatre mesos des de la remissió de les observacions i propostes a l'informe del grup de treball sobre el càlcul de la població ajustada no s'haja rebut cap resposta" i, per això, ha apuntat: "Continuaré insistint en la necessitat de fer passos contundents per a avançar en el procés de reforma del sistema de finançament autonòmic".

"Si bé les dificultats per a aconseguir un consens no poden negar-se, no poden portar-nos a un nou període d'immobilitat perquè ni el mereixem ni el podem suportar", ha apuntat Vicent Soler.

Segons Soler, el 78% del deute públic acumulat de la Comunitat Valenciana té l'orígen en l’infrafinançament", la qual cosa deixa en evidència que, si no estiguérem infrafinançats, la sostenibilitat del deute de la Comunitat Valenciana estaria perfectament garantida", ha lamentat Soler.

Per això, ha assenyalat que el canvi de titularitat del deute derivat de l'infrafinançament "resulta obligatori i plenament justificat, havent de passar de les comunitats autònomes a l'Estat com a responsable del disseny d'un injust model que ha provocat la nostra falta sistemàtica de recursos".

Finalment, Soler ha apuntat que "no disposar d'un finançament adequat limita també decisivament les polítiques de recuperació i creixement que fa falta escometre en aquests moments, per a fer front a la crisi derivada de la pandèmia i de la invasió de Rússia a Ucraïna, així com als efectes sobre el mercat energètic".

També et pot interessar

stats