Soler aposta per un "pacte federal" per a solucionar la problemàtica territorial

El conseller d'Hisenda diu que a la Comunitat Valenciana no s'aplica l'article 156 de la Constitució Espanyola.

Soler aposta per un \"pacte federal\" per a solucionar la problemàtica territorial
Soler aposta per un "pacte federal" per a solucionar la problemàtica territorial

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha apostat per la realització d'un "pacte federal" en el conjunt d'Espanya per a superar l'actual impàs que hi ha en matèria territorial. També ha afirmat que a la Comunitat Valenciana no s'aplica l'article 156 de la Constitució Espanyola, que diu que sense autonomia financera no hi ha autonomia política. 

El conseller ha remarcat que, en 40 anys de democràcia "no s'ha fet una reflexió seriosa sobre la distribució dels recursos públics perquè hi ha hagut una assignació de competències, però aquesta no ha vingut acompanyada dels fons necessaris per a atendre-les". I ha advertit que "si s'haguera actuat abans, és molt possible que les coses no hagueren arribat on han arribat".

Ajustos per a evitar discriminacions

Soler també ha recalcat que "hui l'estat de les autonomies necessita ajustos que milloren el funcionament i eviten discriminacions". En primer lloc, són necessaris ajustos que "reconeguen el paper de les comunitats autònomes com la part de l'Estat que garanteix aspectes fonamentals del benestar dels ciutadans com la salut, l'educació o l'assistència social, i que l'Estat no pot desatendre", ha dit el conseller.

Així mateix, Soler ha destacat que també són necessaris ajustos "que eviten la desigualtat entre els ciutadans de les diferents comunitats autònomes quant a tindre el mateix nivell de serveis públics bàsics". Per últim, també ha considerat necessaris ajustos que "aproximen l'autogovern als ciutadans en aquelles qüestions que concerneixen el seu àmbit més pròxim, al mateix temps que es millora la coordinació d'aquelles decisions que, encara que s'adopten de manera descentralitzada, afecten diversos territoris".

També et pot interessar

stats