Els socis del Botànic polemitzen després del no de Compromís a la pròrroga

El PSPV demana a la coalició valencianista que reflexione i diversos diputats de Podem a les Corts critiquen Baldoví a les xarxes socials.

Els socis del Botànic polemitzen després del no de Compromís a la pròrroga
Els socis del Botànic polemitzen després del no de Compromís a la pròrroga

La negativa de l'únic diputat al Congrés de Compromís, Joan Baldoví, a donar suport a la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma ha provocat la resposta crítica dels altres dos socis del pacte del Botànic. La coalició valencianista va anunciar la setmana passada que Pedro Sánchez no comptaria amb el seu vot si no prioritzava els criteris poblacionals en el repartiment dels 16.000 milions d'euros que el govern espanyol vol distribuir entre les comunitats autònomes per a combatre l'epidèmia de la Covid-19. Baldoví ha concretat que el seu vot final seria no perquè, segons ha dit, el Ministeri d'Hisenda no ha canviat de criteri.

El síndic socialista a les Corts, Manolo Mata, ha assegurat que respecta la posició de Compromís però s'equivoca perquè, en la seua opinió, el debat sobre el repartiment dels diners està en el fons social, que representa 5.000 milions del total de 16.000. Mata, que ha defés que el fons sanitari es repartisca segons la despesa feta i no segons la població, també ha afirmat que el pacte de govern a la Generalitat no perilla.

Per la seua part, des de les files de Podem, diversos diputats i diputades a les Corts han usat les xarxes per a criticar la posició de Compromís. La candidada a dirigir Podem, Pilar Lima, ha escrit en Twitter: "Espere que Compromís pose la salut de totes per davant dels diners. No entenc el vostre vot en contra. Cal estar a l'altura". El també diputat a les Corts, Ferran Martínez, ha escrit a la mateixa xarxa social: "Estic segur que per a molta gent això suposa creuar la línia entre una crítica raonable i un vot irresponsable". A més, la síndica al parlament valencià i també candidata a liderar el Podem, Naiara Davó, ha reivindicat "més autogovern sí, però tambe més responsabilitat".

Des de Madrid, Joan Baldoví ha respost les crítiques demanant "menys entrar en xarxes i més fer pressió als seus companys de govern perquè atenga les justes reivindicacions valencianes. M'agradaria que els diputats valencians foren més valencians i menys de partit". El síndic de la coalició a les Corts, Fran Ferri, ha insistit que estan a favor del que ha fet Baldoví en el Congrés i que han treballat colze a colze en aquesta posició. "Ho hem dit molt clar, no entenem que es parle de fons que han d'anar a la sanitat i que es vulnere constantment el dret dels valencians a la salut", ha explicat. No obstant això, Ferri creu que la posició de Compromís no afectarà el pacte del Botànic perquè en aquest acord "es parla de justícia fiscal amb la Comunitat Valenciana, i en això tots els grups hi estan d'acord".

També et pot interessar

stats