La Societat Espanyola d’Hematologia avala que Zaplana continue a l’hospital donat el “risc vital greu”

Dos experts certifiquen els informes del cap d’Hematologia de La Fe, que recomana que no torne a la presó de Picassent.

L'expresident de la Generalitat, Edardo Zaplana, va ser detingut el 22 de maig de 2018 en el marc de l'operació Erial
L'expresident de la Generalitat, Edardo Zaplana, va ser detingut el 22 de maig de 2018 en el marc de l'operació Erial / Efe

La Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia (SEHH) avala que l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, continue a l’hospital La Fe de València per “risc vital greu” i no torne a la presó de Picassent.

Zaplana, que té leucèmia, va ser traslladat al centre hospitalari el 18 de desembre, en empitjorar el seu estat de salut. Portava set mesos en el centre penitenciari, on va ingressar de manera preventiva per la seua suposada implicació en delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

El pronunciament de la SEHH s’ha produït a instàncies del doctor Guillermo Sanz, cap d’Hematologia i Hemoteràpia de l’Hospital la Fe, que va remetre la situació clínica de Zaplana a la societat, amb el consentiment de l’expresident de la Generalitat. 

En un comunicat de la societat, signat pel seu president, Jorge Sierra, s’informa que dos hematòlegs coincideixen en les apreciacions del Dr. Sanz, tant pel que fa en el tractament com quan adverteix que un centre penitenciari “no és l’entorn adequat” per a atendre la situació clínica del pacient. En els seus informes, ratifiquen que el pacient es troba en una “situació d’alt risc de complicacions mortals” i recomanen que es seguisquen les indicacions de Sanz sobre “exploracions complementàries, tractament i condicions de l’entorn en què ha de tractar-se el pacient”.

Els metges són Ángela Figuera, cap de secció clínica i coordinadora de la Unitat de Trasplantaments de l’Hospital de La Princesa de Madrid i vicepresidenta primera de la Societat Espanyola d’Hematologia i Hemoteràpia; i David Valcárcel, que dirigeix el Programa de Trasplantament Hematopoètic del Servei d’Hematologia de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

La defensa de Zaplana ha emprat els informes mèdics del Dr. Sanz en diverses ocasions per a demanar l’alliberament provisional, una petició a la qual es nega la magistrada que instrueix el cas.

Guillermo Sanz és el responsable de l’equip mèdic que va efectuar un transplantament de medul·la a l’exministre de Treball el 2015.

El doctor manté una gran activitat a la xarxa social Twitter, on ha fet públic el seu malestar per la situació en què es troba Zaplana. Arribant a preguntar, fins i tot, si algú vol posar fi a la seua vida.

També et pot interessar

stats