Els socialistes, satisfets per ser primera la força a la Comunitat Valenciana

El PP es reivindica com a principal partit de l’oposició, mentre que Compromís sobreïx la seua victòria a València.

Els socialistes, satisfets per ser primera la força a la Comunitat Valenciana

L’endemà de les eleccions, els socialistes valencians valoren que s’han convertit en la força política hegemònica a la Comunitat Valenciana, tot i que no podran governar les ciutats de València i Alacant. Han aconseguit 2.083 regidors i regidores i són la força més votada a 224 dels 542 municipis. 

El Partit Popular reconeix que cau en vots, però es fa fort a les comarques del sud amb victòries a Alacant, Benidorm i Torrevella, i aconsegueix conservar la Diputació d’Alacant. Compromís té un lleuger retrocés però es consolida com a tercera força i es fa amb el triomf a la ciutat de València. Ciutadans es queda encara molt per darrere, Unides Podem-Esquerra Unida s’afona i la ultradreta de Vox s’endú 48 regidors.

Des de 1991 els socialistes valencians no eren la força més votada en les eleccions municipals i ahir ho aconseguien amb el 31% dels vots. Els socialistes no guanyen a les ciutats de València i Alacant, però sí a Castelló i Elx, dominen l’àrea metropolitana de València i ciutats de gran valor electoral com ara Gandia, Alcoi, Elda, Sagunt, Dénia o Vila-real. El secretari d’Organització del PSPV, José Muñoz, ha destacat que la formació ara mateix li trau 120.000 vots al segon partit, que és el PP.

Bastidas: “Hui comença la reconquesta de les autonòmiques de 2023”

El Partit Popular perd vots respecte a 2015 i ja no és la primera força política, però ha guanyat uns 100.000 vots en les municipals respecte a les autonòmiques de fa un mes i es fa fort pel sud.

Així i tot, la subsecretària general del PP Elena Bastidas ha dit que els resultats consoliden a aquesta formació com el “principal partit de l’oposició i el gran partit del centredreta”. Segons ha destacat, les eleccions municipals han suposat un “punt d’inflexió” per a la seua formació i ha anunciat que “hui comença la reconquesta de les autonòmiques de 2023”.

A la ciutat de València, només 255 vots separen el bloc d’esquerres del bloc de partits de la dreta. Bastidas ha dit que “València no té una alcadessa popular per poc més de 500 vots”.

Micó: “El canvi que es va produir fa quatre anys continua intocable”

Compromís destaca que consolida la seua força municipal tot i que té una lleugera caiguda, però la xifra de regidors, més de 700, és pràcticament igual a la del 2015. Aconsegueix el trofeu de major valor amb la victòria de Joan Ribó a l’Ajuntament de València. La seua coportaveu, Àgueda Micó, ha destacat que València continua “sent el bastió on el canvi que es va produir fa quatre anys continua intocable”.

Cantó destaca el creixement en regidors de 212 a 313

Ciutadans puja en vots municipals respecte a 2015 al voltant d’un 1% més però es queda lluny del percentatge que va tindre en les autonòmiques i a un bon tros del Partit Popular. Per tant, no hi ha sorpasso, que era l’objectiu de la formació taronja. No obstant això, el líder de Ciutadans, Toni Cantó, que estan “optimistes” i ha destacat el creixement experimentat a la Comunitat Valenciana “on s’ha passat de 222 regidors en 2015 a 313 ara”.

Podem fa autocrítica i considera que l’han perjudicat les discrepàncies internes

Podem s’enfonsa i només ha aconseguit un 1 per cent dels vots municipals. A l’Ajuntament de València, per exemple, perd tota la representació municipal que havia aconseguit el 2015. Ferran Martínez, secretari d’Anàlisi Política de Podem, ha fet autocrítica i en referència a les discrepàncies internes, considera que els han perjudicat. “Ara hem de demostrar que som un força madura i els debats s’han d’afrontar de manera constructiva”, ha dit.

Esquera Unida diu que han crescut en vots allí on governaven

Els resultats d’ahir deixen un sabor agredolç en Esquerra Unida del País Valencià que es presentava en solitari ─i no amb la marca Unides Podem-Esquerra Unida─ en diversos municipis. La coordinadora d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo, explica que no tindre representació en el plenari de l’Ajuntament de València ha sigut “una decepció”. De totes maneres, ha destacat que als municipis on governaven han augmentat en vots.

L’extrema dreta de Vox aconsegueix 48 regidors i tindran representació a les capitals a València, a Castelló, i a Alacant on poden ser decisius perquè el PP aconseguisca l’alcaldia.

També et pot interessar

stats