La socialista Meritxell Batet, nova presidenta del Congrés amb el suport d'Unides Podem

El Senat, on el PSOE té majoria absoluta, vota Manuel Cruz com a president d'aquesta XIII Legislatura.

El ple de constitució del Congrés ha triat Meritxell Batet com a nova presidenta de la cambra baixa
El ple de constitució del Congrés ha triat Meritxell Batet com a nova presidenta de la cambra baixa / À Punt Mèdia

El ple de constitució del Congrés ha triat aquest dimarts Meritxell Batet com a nova presidenta de la cambra baixa en la XIII Legislatura, en rebre 175 vots a favor. La designació de la diputada catalana ha sigut possible gràcies a l'acord que ha tancat el PSOE amb Unides Podem per a la constitució de la mesa del Congrés. 

A més del suport dels socialistes i d'Unides Podem, Batet ha rebut els vots dels diputats del PNB, Compromís, Coalició Canària i el Partit Regionalista de Cantàbria, de Revilla. El PP havia presentat també l'anterior presidenta del Congrés, Ana Pastor, que ha rebut 125 suports. La votació final ha registrat també 35 vots en blanc i 15 nuls.

Els diputats han votat un a un per orde alfabètic i cada parlamentari ha escrit un sol nom a la papereta. Ha sigut necessària la segona volta entre les dues candidatures més votades, ja que en la primera votació Batet no ha obtingut la majoria exigida per un sol vot. Batet (PSOE) ha obtingut 175 vots, Ana Pastor (PP) 67, Sara Giménez (CS) 58 i Ignacio Gil Lázaro (Vox) 24. Hi ha hagut 7 vots en blanc i 19 nuls.

Elecció dels vicepresidents i les secretaries

Una vegada triada la presidenta de la cambra, s'ha procedit a l'elecció de les quatre vicepresidències en una única votació. El resultat de la votació per a l'elecció dels vicepresidents de la mesa del Congrés ha sigut la següent. Gloria Elizo (Podem) serà la vicepresidenta primera amb 350 vots; Alfonso Rodríguez (PSOE), el vicepresident segon amb 82 vots; Ana Pastor (PP), la vicepresidenta tercera amb 70 , i José Ignacio Prendes (Cs), el quart amb 58 vots. 

A continuació, s'ha procedit a la votació per a cobrir les quatre secretaries. Gerardo Pisarelo (Podem) serà el secretari primer, amb 97 vots; Sofia Hernanz Costa (PSOE), la secretària segona, amb 84 vots; Adolfo Suárez (PP), el tercer secretari, amb 67, i Patricia Reyes (CS), la quarta amb 59. Hi ha hagut 0 vots en blanc i 17 nuls.

Així, els membres de la mesa elegits han ocupat els seus escons en la presidència de l'hemicicle i Meritxell Batet ha començat a prendre el jurament o la promesa als diputats.

Batet demana enfortir la Constitució i construir amplis consensos

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha destacat que formar part de la mesa és “un honor i una responsabilitat”. En el seu discurs ha demanat als diputats que no banalitzen l’activitat parlamentària i que l’espectacle no siguen “els crits i la falta de respecte”, sinó la fina intel·ligència, la brillantor oratòria i la defensa de les posicions polítiques. “Una altra cosa rebaixa els representants i ofén els representats”, ha dit.

Batet ha destacat que la societat té moltes necessitats i són molts els objectius per a fer una Espanya “més lliure, justa, pròspera i feminista” i, per a això, ha dit, és necessària l’acció coordinada de tots. “La democràcia és la construcció d’amplis consensos i això farem. El parlament és el lloc de la paraula i la representació i hem de fer que ambdues coincidisquen”, ha desitjat.

El camí per a això, ha afegit, és la llei, la raó i el treball. “Tenim un gran pacte de convivència que és la nostra Constitució, la nostra tasca és enfortir aquest pacte per a deixar una Espanya millor que la que hem rebut", ha conclòs. Finalment, la presidenta del Congrés per a la XIII Legislatura ha declarat constituït el Congrés i ha alçat la sessió.

Manuel Cruz, president del Senat

Tal com estava previst, el socialista Manuel Cruz ha sigut elegit president del Senat, on el PSOE té majoria absoluta. Es confirma així l'aposta del partit per situar un català al capdavant de la cambra de representació territorial, després del fracàs de l'opció del líder del PSC, Miquel Iceta. Cruz s'ha imposat amb 140 vots –un nombre superior a la majoria absoluta de la cambra alta– a l'altra candidata a la presidència, la senadora navarresa de Ciutadans, Ruth Goñi, que n'ha obtingut 11. En la votació han participat 250 dels 253 senadors acreditats, i hi ha hagut 84 paperets en blanc i 15 vots nuls.

El president del Senat, Manuel Cruz, ha destacat que presidir el Senat “és una responsabilitat i un privilegi que no esperava”. Cruz es proposa "abandonar la temptació de l'ús partidista" de les institucions. “Em propose que mirem tots cap al futur", ha assenyalat. 

Cruz demana "reforçar la solidesa i l'eficàcia" del Senat "a través del diàleg, el debat i l'acord". En aquest sentit, ha demanat una reforma del reglament i de la Constitució perquè el Senat es convertisca en una cambra territorial, "de diàleg entre diferents administracions". No obstant això, avisa: "No esperaré que aquesta reforma arribe per a fer del Senat una autèntica cambra territorial influent".

La presència del senador electe per Esquerra Republicana, en presó preventiva, Raül Romeva, ha llevat protagonisme a l'elecció de Cruz. Romeva, que ha abandonat temporalment la seua cel·la a la presó madrilenya de Soto del Real, ha sigut rebut amb aplaudiments i abraçades dels senadors independentistes catalans en entrar a l'antic Saló de Plens del Senat.

Els 13 senadores d'ERC, inclòs Romeva, han depositat paperetes amb la paraula llibertat i el dibuix d'un llaç groc, que han sigut declarades nul·les.

També et pot interessar

stats