La socialista María Chivite renova com a presidenta de Navarra amb l’abstenció d’EH Bildu

La candidata del PSN es converteix així en la tercera dona al capdavant d'aquesta autonomia i la primera a reeditar el càrrec

Chivite, tercera dona al front de Navarra i primera en reeditar el càrrec
Chivite, tercera dona al capdavant de Navarra i primera a reeditar el càrrec / Jesús Diges / Efe

La candidata del Partit Socialista de Navarra, María Chivite, ha sigut reelegida aquest dimarts presidenta de Navarra amb els 21 vots a favor dels tres partits amb què revalida el seu pacte de govern: els onze de la seua formació, set més de Geroa Bai i altres tres d’Amb tu-Zurekin, mentre que els nou membres d’EH Bildu s'han abstingut

Chivite es converteix així en la tercera dona al capdavant de Navarra i la primera a reeditar el càrrec. Ho ha aconseguit en una segona volta, després de no haver assolit la majoria absoluta en la primera votació parlamentària, i ha quedat a només un vot de diferència amb els vots contraris a la seua candidatura: els quinze parlamentaris d’UPN, els tres del PP i els dos de Vox. El bloc dels socis que formaven l'anterior executiu s’ha reduït en dos seients, però amb l'abstenció d'EH Bildu els números són iguals que fa quatre anys.

La investidura arriba dos mesos i mig després de les eleccions forals, que es van celebrar el 28 de maig. Les eleccions generals i les diferències entre els socis han alentit el procés d'investidura fins a tal punt que al principi d'agost van estar a punt de trencar-se les negociacions per a formar govern. Finalment, després de resoldre les discrepàncies, es va tancar un acord que inclou un programa i una estructura per a l'executiu que presidirà Chivite. Entre els socis, cada n ha marcat les seues exigències i objectius durant els pròxims quatre anys.

Els grups que han votat en contra han criticat el que han considerat “un acord de perdedors” per aprovar les seues mesures amb EH Bildu i no fer cas a l'oferta que UPN va posar damunt de la taula de formar govern amb els regionalistes.

També et pot interessar

stats