Sisena reunió del Botànic amb l'estructura del nou govern encara en l'aire

PSPV, Compromís i Unides Podem apuren els terminis per a tancar l'acord abans d'aquest dilluns.

VÍDEO | Sisena reunió del Botànic amb l\'estructura del nou govern encara en l\'aire

Quan queden menys de 24 hores per a la data límit que s’havien imposat el PSPV, Compromís i Unides Podem per a tancar el nou Pacte del Botànic, els tres socis es tornen a reunir per sisena vegada. Serà a les cinc de la vesprada, aquesta vegada en la seu d'Esquerra Unida, una de les potes d'Unides Podem. L'objectiu: acordar definitivament quina serà l'estructura del futur govern valencià.

Està sent un cap de setmana d'intenses negociacions i els quatre partits polítics implicats en les converses estan apurant al màxim els terminis. Volen tindre enllestit l'acord abans d'aquest dilluns per a, així, arribar a la sessió d’investidura a les Corts, prevista per a dimecres, amb tranquil·litat.

El què, les qüestions programàtiques, estan ja pràcticament enllestides, però el com és el que arreplega totes les discrepàncies dels socis. És a dir, l’arquitectura institucional: el nombre de conselleries del govern valencià, quantes vicepresidències, com serà el repartiment de competències entre els tres socis i com s’articularà això en un executiu únic. 

Tot i la lentitud del procés negociador, Compromís i Unides Podem asseguren que les converses van a bon ritme. També la vicepresidenta del Consell en funcions, Mónica Oltra, demanava paciència el divendres perquè les negociacions "tenen les seues fases".

En els últims dies han eixit a la llum els desencontres que PSPV, Compromís, Podem i Esquerra Unida tenen entorn del com, és a dir, l'estructura del futur govern valencià. El síndic de la formació morada, Rubén Martínez Dalmau, acusava dijous el PSPV i Compromís de no tindre altura de mires a l'hora d'afrontar una negociació de govern. Tot i això, els socialistes neguen que hi haja aquestos obstacles.

Sembla que el principal punt de conflicte està en el nombre de conselleries. Els socis estan dividits entre un govern amb dotze o un govern amb catorze, en els dos casos, amb la Presidència a banda. La segona xifra suposa augmentar en cinc les carteres de l’anterior executiu autonòmic. Unides Podem, a més, reclama una segona vicepresidència per a ells. 

També et pot interessar

stats