Els sis pactes d'estat que ofereix el líder del PP

Feijóo reclama a Sánchez suport en la investidura per a garantir la "igualtat" dels espanyols i evitar el "bloqueig polític"

Feijóo, durant la roda de premsa posterior a la reunió amb Pedro Sánchez
Feijóo, durant la roda de premsa posterior a la reunió amb Pedro Sánchez / Mariscal (Efe)

El líder del PP i candidat a la presidència del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo, ha proposat al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, un gran acord per a "assegurar la igualtat i el benestar de tots els espanyols" i evitar "un bloqueig polític no desitjable" o que la governabilitat del país "quede en mans dels independentistes". El pacte, que li ha traslladat per escrit després d'una reunió que s'ha allargat vora una hora, arreplega sis punts "imprescindibles" que comprometrien ambdós partits a canvi que els socialistes presten els vots necessaris per a permetre a Feijóo superar amb èxit la votació en el debat d'investidura, previst per al 26 de setembre. Els de Pedro Sánchez han rebutjat immediatament aquesta petició.

El document, que Feijóo ha detallat en una roda de premsa des del Congrés, posterior a la trobada, està obert a totes les forces polítiques que respecten els principis constitucionals i contempla sis pactes d'estat que haurien de materialitzar-se en un termini màxim de dos anys. És la durada que l'aspirant designat pel rei Felip VI ha plantejat per a la legislatura. "Transcorregut aquest període, es procedirà a la convocatòria d'eleccions generals, tret que els partits signants consideren convenient la continuïtat de la legislatura per a tancar aquests o nous acords", resa l'escrit.

Aquests són els punts que Feijóo ha proposat al PSOE en un document que té en la portada una imatge dels Pactes de la Moncloa:

  • Facilitar la formació d'un govern a Espanya, a través de la investidura del candidat proposat pel rei el passat 22 d'agost. El nou executiu integrarà quinze ministeris. L'acord no planteja ministres socialistes en el gabinet perquè la possibilitat d'una "gran coalició" PP-PSOE no estava damunt la taula: "No és possible mentre Pedro Sánchez siga secretari general del PSOE", ha argumentat Feijóo, qui ha recordat que el socialista ja ha rebutjat anteriorment aquesta hipòtesi. En canvi, el dirigent popular no tanca la porta a incorporar-hi "persones de reconegut prestigi independents que no militen en el PSOE" per a pactar assumptes rellevants en matèria econòmica, polítiques territorials o hisenda pública.
  • Defensar la integritat territorial de la nació espanyola consagrada en la Constitució espanyola i rebutjar les sol·licituds de referèndum d'independència i d'amnistia expressades pels partits sobiranistes catalans en les negociacions per a la investidura. "Hem d'evitar que la igualtat entre espanyols es trenque per les cessions que els independentistes demanen al PSOE i que aquest sembla disposat a concedir-los", ha remarcat Feijóo. Durant la roda de premsa, el candidat a la investidura ha arremés diverses vegades contra les converses que estan en marxa entre el PSOE i Junts i Esquerra Republicana, un posicionament que, a parer seu, atorga "caràcter decisiu a l'independentisme": "És incomprensible que menys del 6% de la població condicione la governabilitat de l'altre 94% i decidisca les polítiques d'estat", ha criticat.
  • Desenvolupar un pacte de regeneració democràtica "que millore la qualitat de la democràcia, preservant la divisió de poders i la independència dels organismes de control contemplats en el nostre ordenament, començant per l'impuls d'una nova legislació que assegure la total independència de l'òrgan de govern dels jutges". En aquest apartat s'inclou la renovació dels organismes judicials, que hauria d'escometre "garantint la independència" d'aquest poder estatal. Ací, Feijóo s'ha referit "especialment al Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial o la Fiscalia General".
  • Impulsar un pacte per l'estat de benestar, que garantisca la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut, l'estabilitat i qualitat del sistema educatiu, la igualtat entre dones i homes i la viabilitat de les pensions per als majors, que es revaloraran cada any.
  • Un pacte pel sanejament econòmic, que garantisca la solvència dels més vulnerables i de la classe mitjana i se centre sobretot en l'atenció a persones en risc de pobresa, els joves, etc. Impulsant, a més, la descentralització i coordinació entre les autonomies.
  • Un pacte per les famílies, perquè tinguen més capacitat per a prioritzar i fer possible la conciliació amb la faena, fomentant una "racionalització d'horaris".
  • Un pacte nacional de l'aigua, per a aconseguir una proposta que garantisca l'accés a aquest recurs bàsic. "Estem en una situació d'emergència en molts territoris i necessitem un pacte de l'aigua per l'agreujament de la situació pel canvi climàtic", ha argumentat Feijóo.
  • Un pacte territorial, destinat a convertir el Senat "en el que hagué de ser i no és, una vertadera cambra de representació territorial", ha resumit el dirigent popular. El full de ruta passa per l'enfortiment de l'Espanya de les autonomies a través d'un "diàleg multilateral" que permeta adoptar decisions comunes sobre assumptes comuns. De manera prioritària, s'aprovarà un nou model de finançament autonòmic i local que garantisca la igualtat de serveis.

Amb la voluntat de tancar pactes d'estat vertaders que fixen les bases de les pròximes dècades a Espanya, les propostes legals i normatives acordades en les respectives comissions es materialitzaran únicament si prosperen amb l'acord dels partits signants.

Perquè aquests acords siguen "viables i perdurables", Feijóo crida al consens més gran possible entre les principals forces nacionals" per a obrir un nou període polític a Espanya que deixe arrere la divisió dels espanyols en blocs partidistes i ideològics.

També et pot interessar

stats