Sintonia entre els partits del Botànic per a aconseguir un acord sobre els pressupostos

Les tres formacions han elaborat una llista amb una quinzena de lleis que hauran de traure endavant “sí o sí”.

Mónica Oltra, Ximo Puig i Antonio Estañ
Mónica Oltra, Ximo Puig i Antonio Estañ / Podem

Els tres partits signataris del Botànic, PSPV, Compromís i Podem, han manifestat públicament la “predisposició” de tots a aconseguir un acord sobre els pressupostos de la Generalitat de 2019 abans que entren en les Corts. D’aquesta manera, es garantiria l’aprovació, encara que encara falta concretar aquesta voluntat amb números.

La comissió de seguiment de l’Acord del Botànic s’ha reunit en la seu de Compromís i ací, a més dels pressupostos, s’han abordat les prioritats legislatives de cara a la recta final de la legislatura.

Les tres formacions han elaborat una llista amb una quinzena de lleis que hauran de traure avant “sí o sí” abans que es dissolguen les Corts. Entre aquestes figuren la llei d’infància, la de serveis socials, la de LGTBI, la LOTUP, la de lobbies, la d’expresidents, la llei per a buidar les diputacions o la de prevenció de residus i foment de l’economia circular.

Per part de Podem, la diputada Fabiola Meco ha explicat que aquest “paquet normatiu” és per a ells “un dels elements necessaris per a aprofundir l’agenda del canvi, però no únicament aquest, perquè no hi ha política alguna sense pressupost”.

Així, sobre els comptes, Podem ha marcat una sèrie de prioritats que s’estan treballant a nivell tècnic i polític amb les conselleries. D’aquesta manera, des del partit volen saber què és el que des del Consell consideren com a prioritats i veure quantes són propostes “botàniques” i com es concreten en el pressupost.

Un acord “com no n’hi ha hagut abans”

El portaveu de Compromís en les Corts, Fran Ferri, ha remarcat aquestes paraules, en què indica que “el Botànic que compleix és el Botànic en què la gent confia” i ha assegurat que es demostra que “és estable i està més viu que mai”, amb “moltes coincidències que poden fer avançar un acord en els pressupostos i en matèria legislativa”.

“S’han donat passos molt positius perquè puga haver-hi un acord sobre els pressupostos com no hi ha hagut abans”, ha dit, ja que altres anys els pressupostos han passat per un tràmit d’esmenes “que ha sigut més o menys dur”, ha afegit Ferri.

El PSPV parla de “germanor botànica”

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha celebrat aquestes converses en les quals “no hi ha línies roges ni prejudicis d’uns contra altres”, sinó que es tracta “d’una reunió de germanor botànica”. A més, ha assenyalat que “hi ha una predisposició absoluta a tenir un acord pressupostari abans que entre en les Corts”.

Segons ha dit, estan “absolutament d’acord amb les propostes que fa Podem i ara falta quadrar i valorar què està fent el Botànic que no és Podem”; és a dir, l’evolució de les propostes del Consell en matèries com a sanitat, educació o benestar social i a partir d’ací aprofundir en habitatge o cooperació.

Sobre el temps que queda per a aconseguir aquest acord, ja que els pressupostos han d’entrar en les Corts el dia 31, ha indicat que estan disposats “a treballar el que faça falta perquè hi haja una proposta d’acord que traduïsca pressupostàriament el Botànic” perquè aquesta és “la prioritat màxima”.

També et pot interessar

stats