El Síndic de Greuges investiga les dificultats d'accés a l'atenció primària

Amb la pandèmia, hi ha consultoris en algunes localitats que encara no han tornat a obrir

El Síndic de Greuges investiga les dificultats d'accés a l'atenció primària
El Síndic de Greuges investiga les dificultats d'accés a l'atenció primària

El Síndic de Greuges ha obert una investigació d'ofici per “les dificultats” d'accés a l'assistència en els centres d'atenció primària i les queixes rebudes perquè els consultoris d'algunes localitats “no han tornat obrir després de finalitzar l'estat d'alarma”, segons ha informat aquesta institució en un comunicat. En l'actualitat, l'atenció primària està assumint “una important càrrega” en la gestió de la pandèmia, ja que és on estan arribant els casos sospitosos de Covid-19, la majoria de caràcter lleu. En aquesta etapa de l'evolució de la pandèmia, el perfil del pacient contagiat és “jove i asimptomàtic”, per la qual cosa no ingressen i generen menys pressió assistencial hospitalària. No obstant això, l'atenció primària també atén la població en general, i les persones majors especialment, d'altres patologies diferents a la Covid-19. Referent a això, el Síndic ha assenyalat que resulta “molt preocupant” la situació dels majors que, en la majoria dels casos, tenen necessitats d'atenció primària que “no poden quedar desateses”, han recalcat. També s'han remarcat les dificultats que suposa per a aquest col·lectiu haver de sol·licitar cita telemàtica o telefònica, quan sovint els telèfons estan col·lapsats.

Per tot això, la institució sol·licita a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que informe dels plans o protocols de reorganització assistencial en atenció primària a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, així com de les mesures adoptades en els centres d'atenció primària (CAP): horaris d'atenció, sistemes de triatge previs d'entrada, circuits diferenciats d'accés de pacients sospitosos, sales diferenciades, maneig de residus, mesures de neteja i desinfecció.

Així mateix, també ha demanat informació a Sanitat sobre les mesures o accions en relació a la implementació, millora, accessibilitat i eficàcia dels recursos tecnològics dels CAP (consultes telemàtiques i d'atenció telefònica). En aquest punt, vol saber si s'han tingut en compte “les dificultats” de les persones majors per a accedir als nous recursos tecnològics.

Protecció i reforços en la plantilla

D'altra banda, també ha preguntat per les mesures relacionades amb la protecció del personal que presta serveis en els CAP i en atenció domiciliària (EPI i material de protecció adequats i suficients tant en el centre sanitari com per als desplaçament a domicilis). D'igual manera, el Síndic vol saber si es produirà un reforç de plantilles i com es duu a terme el pla de substitucions durant el període de vacances.

Un altre assumpte que forma part de la investigació del Síndic de Greuges és la integració de les residències socisanitàries en els centres d'atenció primària i el nombre de professionals que treballen en la detecció precoç i el seguiment dels casos de Covid-19, els anomenats “rastrejadors”.

També et pot interessar

stats