El Síndic de Greuges denunciarà l’alcalde d’Oriola si no li envia un informe reclamat tres vegades

Un particular va sol·licitar la revisió d’actes administratius fa tres anys i encara no ha rebut cap resposta per part del consistori

L’alcalde Emilio Bascuñana, en una imatge d’arxiu
L’alcalde Emilio Bascuñana, en una imatge d’arxiu / Ajuntament d’Oriola

El síndic de greuges, Ángel Luna, ha advertit formalment a l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, que si en el termini de deu dies no remet un informe sol·licitat ja tres vegades el denunciarà al ministeri fiscal per desobediència. La persona promotora de la queixa es va dirigir al consistori al maig de 2016 per a interposar un recurs de revisió d’actes administratius i, en tres anys, segons afirma la sindicatura, no ha obtingut cap resposta.

El 2019 va acudir al Síndic de Greuges i la institució va demanar un informe inicial a l’administració municipal. Davant la falta de resposta a aquest primer informe, el Síndic va reiterar la petició mitjançant tres escrits més “sense que l’Ajuntament d’Oriola haja respost de cap forma”.

Davant d'aquesta situació, el passat 11 de febrer el Síndic va enviar una carta certificada dirigida a l’alcalde per a comunicar-li que si transcorreguts deu dies hàbils no remetia l’informe sol·licitat, la falta de resposta es declararia actitud obstaculitzadora i es remetria al ministeri fiscal.

L’alt comissionat de les Corts ja va anunciar que portaria a la Fiscalia les autoritats que no responguen reiteradement les peticions d’informació. En un comunicat, ha subratllat que l’article 502.02 del Codi Penal castiga com a “reu del delicte de desobediència” l’autoritat que obstaculitze la investigació del Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes o òrgans equivalents de les comunitats autònomes, i es negue a l'enviament dels informes que aquests sol·liciten o els retarde.

També et pot interessar

stats