Setmana d'inici de negociacions per a un nou Botànic

El calendari estableix que la investidura del nou president es faria a la fi de maig o principis de juny.

Setmana d\'inici de negociacions per a un nou Botànic
Setmana d'inici de negociacions per a un nou Botànic

PSPV, Compromís i Unides Podem Esquerra Unida arrancaran la setmana que co,les negociacions per a la reedició de l’Acord del Botànic, en plena precampanya per a les municipals, després d’una setmana marcada pels festius en la qual els partits han analitzat els resultats i han manifestat el seu compromís a avançar en aquest acord progressista que va començar el 2015 després de 19 intensos dies de negociació.

Les autonòmiques del diumenge van situar el PSPV com a força més votada a la Comunitat, quan va millorar el seu resultat respecte a 2015, i Compromís i Unides Podem perdent part de la seua representació. Així les coses, la mateixa nit electoral els candidats de les tres formacions van mostrar la seua disposició a continuar avançant en el canvi, aquesta vegada amb un marge de diferència menor respecte al bloc de PP, Ciutadans i Vox, amb 52 diputats per 47.

El compte arrere per a la constitució de les Corts el pròxim 16 de maig ja ha començat, i el calendari estableix que la investidura del nou president es faria a la fi de maig o principis de juny.

El president en funcions, el socialista Ximo Puig, ja va apuntar el dimarts que confiava que el nou Consell podria arribar en la primera quinzena de juny per a reduir al mínim el període d’interinitat.

El precedent del 2015 

Si el 2015 els contactes van començar ja el primer dilluns després del diumenge electoral, en aquesta ocasió les negociacions formals es produeixen després d’una setmana de baixa intensitat política, marcada pels festius del dilluns (Sant Vicent), el dimecres 1 de Maig i el dijous (la Santa Faç).

Fa quatre anys, amb un resultat molt més ajustat entre el PSPV i Compromís, les negociacions es van prolongar durant 19 dies, entre les eleccions del 24 de maig i l’acord sobre el qui havia de presidir la Generalitat, el 12 de juny, un dia després de posar sobre el paper el què, l’Acord del Botànic amb els eixos de l’acció del nou executiu.

En aquell moment les Corts es van constituir en el matí de l’11 de juny, sense estar subscrit el pacte (es va signar hores després), i Puig va prendre possessió com a president el 25 de juny. Els consellers van prometre el càrrec cinc dies més tard, el 30.

També et pot interessar