Setmana clau en les converses del nou acord del Botànic

Els socialistes volen que la vicepresidència l'ocupe Oltra i que Podem i Esquerra Unida gestionen conselleries pròpies.

Puig, Oltra i Dalmau

La setmana que ara comença es perfila clau en les converses per a formar el nou govern de la Generalitat amb una negociació que avança a foc lent. Dels tres fronts oberts, dos ja estan pràcticament tancats: l'acord programàtic i el dels pactes en ajuntaments i les diputacions.

El tercer, que aborda l'estructura del nou Consell, continua encara obert.  El PSPV vol una única vicepresidència, la que ocuparia Mónica Oltra. Segons ha dit el síndic socialista en una entrevista en Les notícies del matí, si Unides Poden insisteix a tindre una vicepresidència, hi hauria d'haver-ne tres en total. Així, es mostra partidari que Esquerra Unida i Podem lideren àrees pròpies i s'integren en alguna altra conselleria. La fórmula sobre la qual es negocia continua sent la de 12 conselleries a les quals els socialistes volen sumar-hi Presidència. 

Aquest dimecres se celebrarà una nova reunió del comité negociador de l'Acord del Botànic per a concretar l'arquitectura del Consell. Serà la quarta vegada que els representats del PSPV, Compromís i Unides Podem es reunisquen per a avançar en el pacte del futur govern valencià. Tot ha d'estar tancat abans del 12 de juny, el dia marcat per al ple d'investidura del president de la Generalitat. 

Negociacions als ajuntaments

En paral·lel, aquesta setmana també s'han d'accelerar les converses als ajuntaments valencians perquè el dissabte dia 15 se celebren els plens d'investidura d'alcaldes i alcaldesses a tot Espanya. 

A la Comunitat Valenciana la mirada està centrada, sobretot, en el que passe a l'Ajuntament de València, on previsiblement dimecres hi podria haver ja una trobada entre Joan Ribó i Sandra Gómez, després que la cap de llista socialista plantara l'alcalde en funcions perquè va considerar una "falta de respecte" que ell es reunira abans amb la candidata del Partit Popular, María José Català.

També s'intensifiquen les reunions a Alacant. L'alcalde en funcions, el popular Luis Barcala, té previst iniciar aquest dilluns mateix les negociacions amb Ciutadans per a tractar d'arribar a un pacte de govern municipal. La formació taronja s'ha convertit en l'objecte de desig tant de socialistes com de populars a Alacant, ja que els dos partits busquen el seu suport. 

També et pot interessar

stats