Setmana clau en el Congrés per a formar la Mesa amb Vox o sense

Tot apunta que aquest dimarts comencen les converses entre els partits per a distribuir-se els llocs.

La mesa del Congrés, en una imatge d'arxiu
La mesa del Congrés, en una imatge d'arxiu

Els partits que obtingueren representació parlamentària en les eleccions del 10 de novembre tenen per davant una setmana clau per a tancar les composicions de les meses del Congrés i del Senat i aconseguir, tal com pretenen el PSOE i altres formacions, deixar fora Vox.

El cas del Congrés desperta més atenció per la forta presència que la formació d'extrema dreta té a la cambra, és tercera força amb 52 escons (en el Senat la presència és mínima).

Per tal d'excloure Vox de l'òrgan de govern del Parlament, s'ha de donar un requisit fonamental: que el PSOE acorde el repartiment d'una determinada quota amb Unides Podem, les formacions nacionalistes, regionalistes i independentistes i, si és possible, amb el PP. Si els populars es despengen de l'acord, seria necessari que no arriben a acords amb el partit que encapçala Santiago Abascal per a distribuir-se una altra quota de llocs en la Mesa. Així les coses, l'última paraula la té la formació presidida per Pablo Casado.

De moment, en el PP no volen participar en cap "cordó sanitari", però no aclareixen si buscaran Vox per a segellar un pacte que permeta que els dos partits estiguen en la Mesa del Congrés o si aniran per lliure i usaran només els vots dels seus 89 diputats.

Les converses per a distribuir-se els llocs de la Mesa encara no han començat, segons fonts de diversos partits, però tot apunta que s'inicien aquest dimarts. Les formacions independentistes assenyalen que la disposició per a excloure Vox és total, però recorden que la clau la tenen els populars,

Si prospera la unitat d'acció amb Unides Podem i els partits nacionalistes, el PSOE s'asseguraria una forqueta de vora 195 vots (sense comptar la CUP). Això permetria nombroses combinacions per a superar els 52 de Vox, sempre que el PP no arribe a acords amb la formació d'Abascal (sumarien 141 vots).

Ciutadans, per la seua banda, destaca que lluitarà per un lloc en la Mesa tot i la davallada electoral, que l'ha deixat amb deu escons.

Tindre presència en la Mesa del Congrés és molt important perquè és l'òrgan de govern i marca l'agenda legislativa.

També et pot interessar

stats