El Senat vota en contra de la “restitució” dels arxius del Regne de València

Compromís demana que l'estat invertisca en la digitalització del fons que gestiona la Generalitat.

Imatge d'un document part de l'Arxiu del Regne de València
Imatge d'un document part de l'Arxiu del Regne de València / À Punt NTC

La majoria del Senat ha rebutjat l'esmena del senador de Compromís Carles Mulet que demanava que es digitalitzara i “tornara” a la Generalitat l'Arxiu del Regne de València. La formació valencianista considera que aquests documents estan en poder de l'administració central “de manera il·legítima”.

L'esmena va rebre els vots en contra dels grups al Senat del PSOE, PP, Ciutadans, En Comú Podem, ERC-EH Bildu i PNB, l'abstenció de Junts i el vot a favor de Més Madrid, Més per Mallorca, Endavant Andalusia, Geroa Bai, Terol Existeix, Coalició Canària i Compromís.

El senador valencianista ha emfasitzat que aquesta reiterada negativa és “un insult directe al poble valencià” i ha recordat que els fons de l'Arxiu del Regne de València van ser “arrabassats” per Felip V a les institucions valencianes i que en l'actualitat la Generalitat els gestiona “sense ajudes econòmiques” per a la seua digitalitzar-los i mantindre’ls.

En aquesta línia, Compromís exigeix que els documents passen a ser titularitat del govern valencià i que l'estat espanyol faça inversions per a digitalitzar-los que actualment nega perquè considera que són competència de la Generalitat.

També et pot interessar

stats