El Senat reprova Delgado mentre creix la pressió perquè dimitisca

A la iniciativa dels populars s'han sumat els vots de Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries.

El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, saluda efusivament la ministra de Justícia, Dolores Delgado, al Senat
El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, saluda efusivament la ministra de Justícia, Dolores Delgado, al Senat / Zipi (Efe)

El ple del Senat ha reprovat la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per "mentir" i per haver intentat "abandonar" el jutge instructor del "procés", Pablo Llarena, davant la demanda presentada a Bèlgica per quatre dirigents independentistes fugits.

A la iniciativa del PP s'han sumat els vots de Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries després d'un debat en el qual s'han succeït les crítiques a Delgado per la seua relació amb l’excomissari José Manuel Villarejo, en presó pel cas Tàndem.

La votació s'ha saldat amb 149 vots a favor de la reprovació, 82 vots en contra (PSOE, Podem, PNB i Compromís) i 7 abstencions, l'opció triada per les formacions independentistes catalanes.

La senadora del PP Cristina Ayala ha defensat la moció perquè es va tardar un mes i mig a decidir la defensa del jutge, la qual cosa constituïa "una obligació jurídica i moral", i ha acusat Delgado de mentir en aquest assumpte i també en el de les escoltes realitzades pel excomissari José Manuel Villarejo.

El senador de Compromís Carles Mulet i el del PdeCAT Joan Bague han presentat dues esmenes al text del PP que han sigut rebutjades. En aquestes pretenien donar suport a la reprovació de Delgado, però per un motiu diferent, ja que consideren irregular que s'hagen emprat diners públics en la defensa del magistrat del Suprem per unes manifestacions que aquest va realitzar en l'àmbit privat.

Creix la pressió perquè Delgado dimitisca

D'altra banda, Delgado continua en la corda fluixa en mig de fortes pressions que busquen la seua dimissió, a les quals s’ha afegit Podem, el principal soci del govern de Pedro Sánchez.

El líder de la formació, Pablo Iglesias, ha demanat obertament la dimissió de la ministra, per les converses que s’han fet públiques de la seua reunió amb l’excomissari Villarejo el 2009.

“Algú que es reuneix de manera afable amb un personatge del fem de les clavegueres d'Interior en el nostre país ha d'allunyar-se de la vida política”, ha manifestat Iglesias en els corredors del Congrés. 

El govern espanyol manté, de moment, el suport a la ministra, segons han defés la vicepresidenta Carmen Calvo i la portaveu Isabel Celaá. Aquesta última ha qualificat de “manipulació” les converses publicades, seguint la mateixa línia de defensa que ha mantingut la ministra de Justícia, que assegura que els àudios han sigut editats. 

Una de les persones interpel·lades en aquestes gravacions, on suposadament s’escolta Dolores Delgado qualificar-lo de “maricó”, el ministre d’Interior Fernando Grande-Marlaska, ha exhibit gestos d’afecte en públic a la ministra, en l’arribada d’aquesta al Senat.

També et pot interessar

stats