El Senat reprén l’activitat amb una sessió que “examinarà” la gestió governamental de la pandèmia

Tan sols hi assistiran una trentena de senadors, el 10% dels representants, per evitar contagis.

Imatge d'un dels anteriors plens, amb la cambra mig buida, per a evitar contagis
Imatge d'un dels anteriors plens, amb la cambra mig buida, per a evitar contagis / Senat

L’activitat del Senat es reprén aquest dimarts amb una sessió centrada en la gestió de l’emergència sanitària que ha fet el govern espanyol. De fet, l’oposició “examinarà” l’executiu amb 15 preguntes i tres interpel·lacions, en un ple al qual sols assistiran un 10% dels 265 representants de la cambra per evitar contagis de Covid-19, fet que suposarà una trentena de senadors.

Quasi totes les preguntes que l’oposició plantejarà al govern aniran orientades a la gestió de la pandèmia, però cap sobre la proposta del "pacte per la reconstrucció", que Sánchez ha abordat en els últims dies amb els dirigents dels partits polítics. No obstant això, el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, no acudirà a aquest ple. Sí que s'ha compromés a assistir al pròxim ple de control.

El Grup Popular ha sigut l'únic que ha modificat una de les preguntes registrades, per a abordar la polèmica pel "lapsus" del general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago, que va afirmar que l'institut armat treballa per a "minimitzar" el "clima contrari" a la gestió de la crisi que fa l'executiu.

El seu senador David Erguido es dirigirà al ministre Grande-Marlaska, responsable d’Interior, per a saber si aquest departament "treballa per evitar opinions contràries al govern en les xarxes socials per la seua gestió en la crisi".

El perquè de tants contagis

Totes les preguntes d'aquest grup se centren en la pandèmia, amb referències a l'elevat nombre de contagis a Espanya respecte a altres països, a la distorsió en les xifres de morts i als problemes per a adquirir tests. Mentre que ERC preguntarà si el govern d'Espanya creu que els bancs "amb abundants beneficis" haurien d'ajudar econòmicament a fer front a la crisi i si canviarà l’aplicació de la regla de despesa.

El portaveu del PNB també formularà dues qüestions: una, referida a la col·laboració de la UE en aquesta crisi i una altra, sobre la flexibilització de la llei d'estabilitat pressupostària perquè les administracions públiques disposen de més fons. Per la seua banda, EH-Bildu plantejarà si s’adoptaran mesures suficients "per a redistribuir la riquesa" i evitar que la ciutadania "pague els efectes de la crisi que està a punt de vindre".

Paper de les autonomies en l’activitat econòmica

Ciutadans abordarà els “criteris” del govern espanyol per a iniciar la desescalada i JxCat s’interessarà pel "paper" de les comunitats autònomes en la decisió de recuperar part de l'activitat econòmica.

Compromís demanarà conéixer els plans del govern central per a "garantir els drets socials" i Terol Existeix apuntarà al tancament de l'anomenada "bretxa digital" en les zones rurals.

Els ministres hauran de contestar també a tres interpel·lacions: una del PP sobre el cobrament de la prestació dels treballadors afectats per un ERTO, una altra de Compromís sobre la sanitat pública i una tercera del PRC referida a la possibilitat que els ajuntaments puguen gastar el romanent de tresoreria.

També et pot interessar

stats