El Senat demana que el govern espanyol inste a la UE a activar la clàusula de salvaguarda dels cítrics

La cambra alta ha donat el vistiplau a una moció de Podem que incorpora les esmenes de tots els grups parlamentaris.

Detall d'un taronger amb mandarines
Detall d'un taronger amb mandarines / Free-Photos

El Senat ha aprovat una moció a instàncies de Podem que insta el govern espanyol a adoptar mesures per a protegir el sector citrícola de les conseqüències de l'augment de les importacions sud-africanes, derivades de l'acord comercial de la UE amb l'estat africà en juny de 2016. El text final ha incorporat esmenes de tots els grups parlamentaris. 

Des de l'aprovació d'aquest acord el període d'introducció dels excedents de la producció africana s'ha ampliat del 15 d'octubre al 30 de novembre, un període que coincideix amb la campanya valenciana. 

La moció de la formació morada demana a l'executiu central que inste les autoritats europees perquè apliquen la clàusula de salvaguarda contra aquestes importacions, renegocien la part de l'acord que afecta el sector citrícola i finalment, augmenten els controls sanitaris amb els països no comunitaris. Aquesta última petició deriva de l'alarma dels productors valencians davant la possibilitat de la introducció de plagues vegetals com la taca negra o l'arna falsa. 

El senador socialista Amaro Huelva, ha informat que en l'actualitat no es donen les circumstàncies per a aplicar la clàusula de salvagurda, perquè "les importacions de cítrics d'Àfrica del Sud es troben en nivells molt semblants a les de temporades anteriors", segons les últimes dades del Ministeri d'Agricultura. No obstant això, assegura que Agricultura ha sol·licitat al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme que inicie el procediment d'anàlisi perquè valore l'aplicació d'aquesta clàusula, que permet frenar les importacions quan es produeix una pertorbació significativa en el mercat. 

Compromís ha recordat que totes les formacions polítiques, amb l'excepció de la seua i ERC, van votar en contra de l'acord amb Sud-àfrica en el Senat el 2016 com també que el PP va donar-li suport al Parlament europeu. "Menys hipocresia", ha dit el senador Carles Mulet en una acusació genèrica a la cambra. 

Des de les files populars, Antonio Clemente ha acusat el Grup Socialista de minimitzar el problema. Assegura que els productors estan arruïnats després d'una campanya que considera entre les pitjors de la història. A més, ha estés l'amenaça dels cítrics a les importacions del nord d'Àfrica. 

Segona moció en 48 hores

En la intervenció final, el senador de Podem, Ferran Martínez, s'ha felicitat per l'aprovació d'un text que incorpora les aportacions dels grups i que, en la seua opinió, millora el document que ahir dimarts va aprovar el Congrés per unanimitat. Aquest document reclama rebaixes fiscals per als citricultors afectats pels acords comercials de la Unió Europea, estudiar un sistema de compensació per les pèrdues i reforçar els controls sanitaris i d'inspecció a les fronteres per a evitar la penetració de plagues.

També et pot interessar