El Senat no celebrarà la sessió extraordinària sobre finançament autonòmic

Els socialistes rebutgen la petició del PP i argumenten que un govern en funcions no pot prendre mesures més allà de la gestió ordinària.

VÍDEO | El Senat no celebrarà la sessió extraordinària sobre finançament autonòmic

El Senat ha rebutjat que se celebre una sessió extraordinària per a abordar el problema del finançament de les comunitats autònomes. La Diputació Permanent de la cambra s'ha reunit aquest dimarts per a decidir si acceptava la petició del PP perquè se celebre un debat urgent entre el Ministeri d'Hisenda i les comunitats autònomes sobre finançament. 

Amb la proposta, els populars volien fer front als problemes que suposa per als governs regionals el fet de veure reduïts els ingressos per part de l'Estat com a conseqüència de no haver-se aprovat els pressupostos generals de l'Estat (PGE). Aquesta situació significa que les autonomies deixen de rebre 4.700 milions a compte i 2.500 més per l'IVA pendent.

El Partit Socialista, que té majoria absoluta a la cambra alta, ha tombat la petició. S'excusa per a fer-ho en el fet que un govern en funcions no pot prendre mesures més allà de les merament ordinàries. El portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, ha aprofitat per a acusar de cinisme i hipocresia el PP. No obstant això, assegura que la reforma del finançament autonòmic és una prioritat per al govern que encapçala Pedro Sánchez. 

El Partit Popular justificava la petició d'aquesta sessió extraordinària per les amenaces de retallades en partides socials en les comunitats. El portaveu del PP en la cambra alta, Javier Maroto, ha dit que aquesta situació provocarà retallades que arriben a "un import milionari". Per aixó, exigeixen una convocatòria urgent de la comissió general de les comunitats autònomes, una comissió del Senat que permet la participació del govern espanyol i de les autonomies perquè defensen les seues posicions.

L'absència de PGE per a 2019 ha impedit actualitzar el finançament de les comunitats i algunes autonomies han denunciat els problemes que això suposa, per això han reclamat a l'executiu espanyol que busque alguna fórmula que li permeta pagar. La Generalitat de Catalunya, fins i tot, presentarà un recurs en els tribunals per a exigir al govern central el pagament.

També et pot interessar

stats