El Senat aprova la reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Canàries

La nova norma representa més autogovern, un nou règim fiscal i l'eliminació dels aforaments.

La senadora de Coalició Canària, Mª del Mar Julios, a l'esquerra
La senadora de Coalició Canària, Mª del Mar Julios, a l'esquerra / Coalició Canària

El Senat ha aprovat la reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Canàries, que representa més autogovern per a aquesta comunitat, un nou règim fiscal i que s'eliminen els aforaments. 

La nova norma substituirà l'estatut que regeix les illes des de 1982 i les converteix en la primera autonomia que suprimeix el privilegi judicial dels aforaments als seus diputats i diputades. També s'amplien les competències, es planteja un sistema electoral més proporcional i un nou règim fiscal desvinculat del sistema de finançament.

A més, per primera volta, reconeix com a territori propi les aigües dels voltants de l'arxipèlag, una reivindicació que ni les Illes Balears tenen reconeguda.

El nou estatut incideix en els drets socials, les polítiques d'igualtat i la lluita contra l'exclusió social i la pobresa, i reconeix, entre altres, el dret a una renda de ciutadania.

L'Estatut valencià serà el pròxim

El pròxim estatut que es reformarà serà el valencià, aprovat a les Corts el maig de 2011 i aparcat des d'aleshores. La reforma ja s'ha desbloquejat al Congrés i les Corts, i han nomenat la delegació per a fer-ne la defensa. Una reforma que preveu blindar les inversions estatals, recuperar el dret civil valencià i reformar la llei electoral. 

També et pot interessar

stats