El Senat admet a tràmit la creació d’una comissió d’investigació sobre el projecte Castor

La iniciativa ha sigut plantejada per Compromís amb el suport del grup parlamentari Esquerra Confederal.

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet / Europa Press

La mesa del Senat ha admés a tràmit la sol·licitud de creació d’una comissió d’investigació del magatzem de gas Castor, que aclarisca i depure les responsabilitats per la instal·lació d’aquesta gran plataforma de gas natural situada enfront de la costa de Vinaròs. Pel projecte energètic es van pagar milers de milions, tot i que no havia superat les proves de funcionament ni comptava amb l’acta de posada en servei definitiva, a conseqüència dels episodis sísmics registrats a la zona del delta de l’Ebre.

A més, aquest divendres el titular del jutjat de primera instància i instrucció 4 de Vinaròs (Castelló) decretava l'obertura de juí oral, equivalent a l'orde de processament, per un delicte mediambiental, per a dos directius de l'empresa Escal UGS SL, adjudicatària del projecte, una decisió que ha estés a la mateixa empresa com a persona jurídica.

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, promotor de la iniciativa, presentada per Esquerra Confederal, grup parlamentari on, a més de Compromís està Esquerra Republicana, EH-Bildu i Junts per Catalunya, ha expressat el seu desig que la majoria progressista de la cambra alta propicie que en els pròxims mesos es puguen investigar i aclarir els fets.

Segons Mulet, a més de demostrar-se la perillositat de la instal·lació, “s’ha constatat una nefasta gestió administrativa d’aquest tipus de contractes i la picardia de les companyies, que cobren igual, independentment que la infraestructura estratègica i urgent encarregada, funcione o no, una cosa sense precedents en la gestió dels diners públics”.

Mulet ha lamentat que el PP i Fòrum Astúries rebutjaren en l’anterior legislatura investigar el cas, arran una altra petició plantejada per Compromís, que va tindre el suport del PSOE, Ciutadans i la resta de formacions polítiques, amb les úniques abstencions del PNB i UPN. “Si es manté el sentit de la votació i continuen arribant sentències que anul·len decisions del govern, la comissió prosperarà, el que seria de justícia, per la qual cosa recomanem al PSOE que aprofite l’estiu per a reflexionar si investiga aquests episodis passats amb greus repercussions econòmiques”, ha afirmat Mulet.

D’aprovar-se la constitució de la comissió, aquesta hauria de començar a treballar abans de trenta dies, seguint un pla que inclourà les compareixences d’aquells que es consideren “políticament, penalment, civilment o administrativament responsables de les pràctiques que s’investiguen”. L’objectiu final, ha remarcat Mulet, serà “recuperar els diners gastats i dirimir responsabilitats de tots els que van autoritzar, tramitar, gestionar i aprovar la posada en marxa d’aquest projecte fallit”.

També et pot interessar

stats