El segon ple d'investidura de Turull es manté per a dissabte

El segon ple d'investidura de Turull es manté per a dissabte

Concentració a la plaça de Catalunya en protesta per l'empresonament dels polítics independentistes
Concentració a la plaça de Catalunya en protesta per l'empresonament dels polítics independentistes / @omnium

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha anunciat oficialment que el segon ple d'investidura del candidat Jordi Turull es manté per a dissabte. Els socialistes catalans, Ciutadans i el Partit Popular n'havien demanat la suspensió després d'ingressar en presó Turull i quatre polítics independentistes més. 

Mentrestant, en diferents poblacions de Catalunya estan fent manifestacions en protesta per la decisió del Tribunal Suprem. A Barcelona hi ha hagut desenes de ferits lleus en els incidents a les portes de la Delegació del Govern espanyol, d'acord amb el balanç del sistema d'Emergències Mèdiques de Catalunya. Els Mossos d'Esquadra han colpejat amb porres alguns manifestants per a evitar que traspassaren el cordó policial. 

Òmnium Cultural, l'Assemblea Nacional Catalana i altres organitzacions independentistes han convocat concentracions i cassolades en totes les poblacions catalanes com a protesta per la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena d'enviar a la presó el candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Jordi Turull, els exconsellers Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa, i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. 

A Barcelona s'han concentrat més de 10.000 persones, segons fonts municipals, a la plaça de Catalunya. Després han marxat cap a la delegació del Govern espanyol a Catalunya, on s'han viscut moments de tensió.

Reactivació de les ordes de detenció

La decisió judicial ha estat presa en acabar la vista de mesures cautelars, que ha tingut lloc aquest divendres de matí en l'alt tribunal, després de la petició de la Fiscalia i l'acusació popular exercida pel partit polític Vox. 

Una altra de les persones citades aquest matí, que no s'ha presentat a la vista, és la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha decidit hui no comparéixer i ha comunicat per carta que s'exilia fora d'Espanya. 

L'advocat de Jordi Turull, Jordi Pina, ha traslladat al president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, la petició del seu representat perquè mantinga demà el segon ple d'investidura a la presidència i que voten la seua candidatura, a pesar d'estar inhabilitat.

El jutge Llarena també ha dictat una orde de detenció internacional contra la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i una euroorde per a cinc implicats més en el procés sobiranista que han fugit de la justícia, entre ells l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

També et pot interessar

stats