El sector citrícola es reuneix amb el ministre d'Agricultura per a fer front a la crisi de preus

A més de la retirada de taronja del mercat, reivindica la creació d'un lobby a Brussel·les que lluite pels interessos d'Intercitrus.

La campanya acumula pèrdues superiors als 163 milions d'euros, segons les organitzacions agràries | À Punt Mèdia
La campanya acumula pèrdues superiors als 163 milions d'euros, segons les organitzacions agràries | À Punt Mèdia

Els membres de la interprofessional citrícola Intercitrus, que aglutina organitzacions agràries, cooperatives i operadors comercials, es reuneixen aquest dijous al Ministeri d’Agricultura per a demanar mesures per a fer front a la crisi que travessa el sector citrícola a Espanya i, especialment, a la Comunitat Valenciana. 

El Ministeri d'Agricultura ha convocat tot el sector citrícola a les 10 del matí amb un punt en l'orde del dia: presentar-los un pla per a comprar als llauradors 250.000 tones de taronja de xicotet calibre i transformar-la en suc. Finalment, la quantitat s'ha quedat en 50.000 tones: 30.000 de taronges i 20.000 de mandarines. El departament encapçalat per Luis Panas ha justificat la rebaixa argumentant qüestions legals. "Aquest tipus d'operacions està limitat al 5% del volum que comercialitzen les organitzacions de productors", ha justificat Esperanza Orellana, directora general de Produccions i Mercats Agraris.

Per la seua banda, el portaveu de la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders, Víctor Bayo, estima que les organitzacions agràries pateixen unes pèrdues d'entorn de 180 milions d'euros. En les seues paraules, aquestes mesures "no pal·liaran totes les pèrdues però intentarem que, almenys, la segona part de la campanya es puga corregir".

Amb aquesta fruita retirada del mercat es pretén recuperar la demanda i augmentar els preus. Aquesta mena de pagament amb espècie és la solució d'urgència que planteja el ministeri per a donar aire a una campanya que acumula pèrdues superiors als 163 milions d'euros i que ha fet eixir al carrer a les organitzacions agràries per a reclamar solucions ja.

El director d'AVA-Asaja, Jenaro Aviñó, ha parlat en Les notícies del matí abans d'entrar en la reunió. Segons ha explicat, la interprofessional citrícola s'ha hagut de reactivar ara, després de deu anys d'inactivitat per a fer front al que la plataforma anomena "conjuntura adversa". A Madrid acudeixen tots els representants del sector "esperant que el ministeri siga sensible" a les reivindicacions i que pose en marxa "ràpidament" mecanismes per a fer front a la crisi. 

Fonamental crear un lobby citrícola a Brussel·les

El director d'AVA-Asaja ha explicat que presentaran altres reivindicacions. Una d'elles és l'establiment d'un pla de reconversió de varietats que estan tenint dificultats d'eixida comercial que aquesta campanya s'han quedat en l'arbre i l'elaboració d'un estudi d'impacte dels acords que Brussel·les està firmant amb països tercers, exigir la reciprocitat en matèria laboral i fitosanitària. 

La creació d'una oficina de la Comunitat Valenciana en Brussel·les que actue de lobby és fonamental per a Intercitrus, com la que ja tenen els països de Sud-amèrica i Sud-àfrica.

També et pot interessar