Santamaría guanya la primera ronda de les primàries del PP seguida de prop per Casado

Els dos candidats competiran per la presidència en el pròxim congrés nacional del partit el 20 i 21 de juliol.

Soraya Sáenz de Santamaría deposita el vot a la seu del PP al barri madrileny de Salamanca
Soraya Sáenz de Santamaría deposita el vot a la seu del PP al barri madrileny de Salamanca / Javier Lizón (Efe)

L'exvicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha guanyat la primera volta de les primàries a la presidència del PP i competirà pel lideratge del partit amb l'exvicesecretari de Comunicació, Pablo Casado, a qui ha superat per vora 1.600 vots. 

 

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha quedat despenjada de la lluita, ja que ha acabat tercera en les votacions. 

 

Santamaría ha obtingut 21.513 vots i el 37%. La segueix Casado, amb 19.367 i el 34%.  Cospedal, amb 15.090, que equivalen al 26%, és tercera. Les dades les va facilitar en roda de premsa el president de la comissió organitzadora del congrés extraordinari del PP, Luis de Grandes.

 

La resta de candidats ha quedat lluny d'aquestes xifres: José Manuel García-Margallo ha obtingut 680 vots i José Ramón García-Hernández, 668. En últim lloc ha quedat el valencià Elio Cabanes, amb 185.

 

Tot i les irregularitats denunciades i la possibilitat d'impugnacions que han transcendit en la recta final de les primàries, Grandes ha destacat que els candidats han estat "a la altura de les circumstàncies” i han actuat de forma exemplar, "dins els xocs habituals en una confrontació entre companys". A més, ha descartat que s'hagen formalitzat denúncies per aquestes presumptes anomalies. 

 

La participació ha sigut de vora el 87% del 66.706 afiliats que formaven el cens

 

Els votants també han triat els compromissaris que hauran de decidir el nom del pròxim president del PP i candidat a les eleccions generals. Aquesta segona votació tindrà lloc en el XIX Congrés Extraordinari del PP, que se celebrarà el pròxim 20 i 21 de juliol. Santamaría i Casado tenen la possibilitat de consensuar una candidatura única, però ara mateix, d’acord amb aquest resultat tan ajustat i les primeres declaracions dels contendents, l'opció sembla poc probable. Anit l'exvicepresidenta va oferir Casado fusionar les dues candidatures, mentre aquell, que sempre ha mantingut la voluntat de competir a soles fins al congrés, evitava pronunciar-se.

 

En tot cas, la proclamació oficial i definitiva dels resultats no es produirà presumiblement fins dilluns. S'ha obert un termini de 24 hores per a formular reclamacions i un segon, de 24 hores més, perquè la comissió que supervisa el procés les conteste.

 

Santamaría guanya a la Comunitat Valenciana per 500 vots

 

L'exvicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, també ha guanyat les primàries a la Comunitat Valenciana, on ha obtingut el 43,88% dels vots, seguida per Pablo Casado, que n'ha aconseguit un 38,09%. S’ha tractat d’una victòria molt ajustada amb menys de 500 vots de diferència entre tots dos candidats.

 

L'exministra María Dolores de Cospedal ha quedat en tercera posició, amb un 14,29% dels vots.

 

Santamaría ha quedat primera a Alacant i València, amb 1.525 vots i 1.458, respectivament, i segona a Castelló, amb 657 suports, per darrere de Pablo Casado, a qui han votat 917 persones. L'exvicesecretari de Comunicació del PP ha quedat segon a Alacant, amb 1.115 vots, i València, amb 1.127, però ha aconseguit una victòria de pes simbòlic a la capital del Túria, amb 183 vots, cinquanta suports per damunt dels 136 de Santamaría.

 

Com ja ha passat en l'escrutini general, la resta de candidats ha quedat a gran distància dels tres primers també a la Comunitat Valenciana. Només 125 vots ha obtingut José Manuel García-Margallo, 119 el regidor de la Font de la Figuera, Elio Cabanes, i 66 el diputat José Ramón García-Hernández, que ha quedat en l'última posició. 

També et pot interessar

stats